Свързани новини

03.12.2019 12:12

Лидл България финансира със 155 хил. лв. 22 проекта на граждански организации

Видян 1363 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За трета поредна година Лидл България финансира безвъзмездно проекти на граждански организации. Този път подкрепата от инициативата "Ти и Lidl за по-добър живот" е със 155 хил. лв. за 22 неправителствени организации в 25 населени места в страната. Всеки от финалистите ще получи до 10 000 лв., за да осъществи идеята си.

Грантовата програма се изпълнява в партньорство с фондация "Работилница за граждански инициативи" и Българския дарителски форум. Търговската верига формира фонда за "Ти и Lidl за по-добър живот", като в определен период от време отделя по 3 стотинки от всеки касов бон.

Инициативата подкрепя проекти в 4 приоритетни тематични области:



образование; околна среда; активен начин на живот; култура и историческо наследство.

Тази година са наградени седем проекта, свързани с образование. С парите от наградата Народно читалище "Зора 1860" - Сливен, ще организира курсове по информационна грамотност за ученици и пенсионери, детска лятна занималня и обучение за обучители по финансова грамотност. Природо-математическата гимназия в Силистра ще оборудва стая по роботика в училището, а училищното настоятелство в 131 СУ "Климент Аркадиевич Тимирязев" в столицата – модерен информационен център.

Екипът на "Български географски портал - Географ БГ" планира да предостави актуална професионална квалификация на 80 учители чрез съвременни арт технологии. "Обсерватория за идеи 2D" - Габрово, ще създаде интерактивен соларен парк, който ще помогне на децата от града да повишат информираността си за важни проблеми, свързани с околната среда.

В двора на столичната детска градина №59 "Елхица" ще бъде създадена мултисензорна образователна градина, която ще улесни връзката на децата с природата. Младежите от "Враца софтуер общество" ще изградят център по дигитални изкуства в града, в който ще обучават желаещи за работа в дизайн агенции.

В тематичната област "Околна среда" тази година са отличени четири проекта. Екипът на Народно читалище "Просвета 1909" в Пловдив ще изработи уебсайт и информационни пана за опазване и популяризиране на щъркелите в Белозем, а освен това ще организира национална среща на селата с висока численост на щъркели в България.

Сдружение "Природен парк Сакар" - с. Левка, Свиленград, ще предприеме действия за увеличаване числеността на белошипата ветрушка (малък сокол) и за разпространението на птиците и в други територии на страната.

Инициативата "Младежи за опазване на Синия Дунав" на "Дунавски клуб" - Силистра, е за подобряване достъпа до информация за чистотата на водите на река Дунав в акваторията на града. Фондация "Кентавър арт" - Пловдив, ще създаде клуб за водни приключения и спорт и ще организира 10 събития, свързани с река Марица.

Осем са отличените проекти, свързани с "Култура и историческо наследство". Клуб "Отворено общество" - Стара Загора, ще насочи средствата за интерактивен екскурзовод и съвременно арт пространство в къщата-музей на Гео Милев. Екипът на Народно читалище "Дружба-1898" - Дуранкулак, Добрич, планира да обнови и модернизира помещението, в което се съхранява историята на селото. Народно читалище "Искра" - Казанлък, ще документира изчезващото архитектурно наследство, като заснеме старите къщи в града и организира фотоизложба по време на Празника на розата през 2020 г.

Сдружение "Бъдеще за Никюп" - с. Никюп, Велико Търново, ще запази и експонира писмото на императорите Септимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм. Писмото е запечатано за поколенията върху камък. Надписът е открит през 1923 г., натрошен на парчета и със следи от огън. Посланието му е от голямо значение и за историята на един от най-добре запазените антични градове в страната - Никополис ад Иструм, и за Римската империя като цяло.

Фондация "Подобри" - Шумен, ще организира графити пленер с едни от най-изтъкнатите български графити артисти, за да обнови сгради в града и да покаже възможностите на това улично изкуство.

Народно читалище "Емануил Васкидович – 1886" - Мелник, планира да създаде електронен гид за популяризиране на забравени исторически, архитектурни и природни обекти в града. Сдружение "Общност за демократично образование" ще създаде анимационен филм за хан Тервел, предназначен за детска аудитория. За екипа това е трети филм с историческа тематика от поредицата за Първото българско царство.

Народно читалище "Христо Ботев 1872" - Нови пазар, ще дигитализира архива, за да запази културното и историческото наследство на града.

В тематичната област "Активен начин на живот" са отличени три проекта. В СУ "Л. Каравелов" - гр. Добрич, ще бъде изградена комбинирана спортна площадка за фитнес, която ще се ползва не само от учениците, но и от децата в детските градини в района. Безопасна мултифункционална спортна площадка ще бъде изградена и в 122-ро училище "Николай Лилиев" в София. А фондация "Биоразнообразие" ще създаде безплатни интерактивни онлайн карти на пешеходни и веломаршрути в Беласица.

Инициативата досега

"Ти и Lidl за по-добър живот" е определяна като най-голямата в страната грантова програма на частен корпоративен дарител за граждански организации. В трите издания на инициативата търговската верига е финансирала с 545 хил. лв. общо 73 проекта в 44 населени места.

Най-многобройни са отличените инициативи в областта на образованието - 31. Петнадесет от получилите подкрепа проекти са в областта на културата и историческото наследство, 14 подкрепят активния начин на живот, а 13 са свързани с опазване на околната среда.


 

Пълен списък с одобрените за финансиране проекти може да бъде открит тук.

 

 

 



Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

скорпион

Голямата ангажираност няма да ви пречи да си вършите перфектно професионалните задължения

Голямата ангажираност няма да ви пречи да си вършите