25.11.2019 14:11

Чешката шпионска драма На тъмно с премиера

Видян 1512 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-новото заглавие от селекцията в Продукции на HBO Европа, чешката шпионска драма „На тъмно“ е достъпно за стрийминг с всичките си 6 епизода в HBO GO. След успеха на „Горящият храст“ и „Пустош“ НВО Европа предлага оригинален поглед върху рядко екранизиран период – сриването на Съветския Съюз.


Действието в „На тъмно“ се развива в края на 1989-та и в навечерието на Нежната революция, сложила край на 40-годишното руско господство. Сериалът от шест части ни потапя в света на тайните служби и дисидентската общност (сред чиито рожби е и знаменитият президент на Чехословакия Вацлав Хавел).


В центъра на историята е обикновена жена, която не принадлежи на нито един от тези два свята, но е принудена да разкрие неочаквани тайни. Освен на зрители, които са били съзнателни през онази епоха, сериалът цели да се хареса и на по-младата публика. С голяма автентичност „На тъмно“ улавя и светския живот  при комунистическа власт в Чехословакия. Обърнато е внимание на детайлите, обществените пространства, интериора в домовете, характерен за онези години. В историята са вплетени ежедневните бюрократични процедури и параноичното недоверие, което слага отпечатък върху взаимоотношенията на хората. Поредицата отразява периода непосредствено преди падането на тоталитарния режим и в други аспекти, като в същото време извежда редица смущаващи паралели с настоящата глобална политическа ситуация, не само чрез описване на света на тайните служби.


Продуценти за HBO Европа са Тереза ​​Полачова и Стив Матюс в партньорство с ETAMP Film, а сред водещите актьори виждаме Татяна Паухофова („Горящият храст“ на HBO), Хати Морахан („Красавицата и звярът“, „Алиса в огледалния свят“) и канадският актьор от чешки произход Дейвид Найкъл („Стрелата“, „Утреландия“), за когото това е първи чешки проект, след като на 5 годишна възраст напуска Прага заедно с родителите си.


Общо 15 сериала ще обединява секцията „Продукции на HBO Европа“ в десктоп версията на онлайн стрийминг платформата HBO GO до края на годината. Продукции на HBO от Полша, Унгария, Румъния, Чехия, Хърватия, Испания, Норвегия и Швеция са част от тази самостоятелна селекция, чийто старт бе даден у нас точно преди година (ноември 2018-та) като продължение на мисията на HBO в България за популяризиране на локални и регионални продукции и предоставяне на качествено европейско съдържание на любителите на сериалите и филмите у нас. 2018-та завърши с 10 заглавия в тази селекция, а през тази година към нея бяха добавени „Футболният ексцентрик“, „Йоста“ и „Времевите имигранти“. В последните два месеца от 2019-та , освен премиерата на „На тъмно“, феновете на сериалите могат да очакват трети сезон на румънския „В сенките“ , трети сезон на полския „Глутница“ на 6 декември и първи сезон, съвсем коледно на 25 декември, на испанската продукция „Храна за любовта“. Продукции на HBO Европа включва полските – „Заслепени от светлините“ (2018), „Глутница“ (2014-2019) и „Пактът“ (2015-2016). Румънските „Мълчаливата долина“ (2016), „Хакервил“ (2018),  „В сенките“ (2015-2019). Унгария e представена със „Златен живот“ (2015-2018), а Хърватия с “Успех“ (2019). Чешките криминални сериали са „Пустош“ (2016),  „Мамон“ (2015) и премиерният „На тъмно“ (2019). Швеция е представена с „Йоста“ (2019), Норвегия с „Времевите имигранти“ (2019), а Испания с „Футболният ексцентрик“ (2019) и в края на декември с „Храна за любовта“ (2019). Оригиналните продукции на HBO в страните от Централна Европа не се ограничават само до сериалите. В последните 7 години в региона са реализирани и близо 40 документални филма, сред които и българските „Бетонни фараони“ и „Хотел Рай“.  България е единствената държава с локално представителство на HBO в Европа, в която има и селекция от национални филми. В секцията „Предложения от България“ в  HBO GO могат да се гледат легално 20 филма на наши режисьори, които вече не се появяват голям екран, но продължават да са достъпни за зрителите през онлайн стрийминг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв