Свързани новини

21.11.2019 11:11

Учени: Дрога променя мозъчните вълни в „състояние на мечта“

Видян 1461 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Южноамериканската супер-дрога наистина ви взривява ума - и може да даде данни за естеството на съзнанието, разкриват нови изследвания на Imperial College London.

Учените откриха, че Аяуаска - „психеделична вара“, направена от лозя и листа в джунглата на Амазонка, която е популярна сред известни личности, включително Стинг и Линдзи Лоън - изкривява мозъчните вълни, за да създаде ярко състояние на буден сън.

Наркотикът, често използвано като традиционно лекарство, използвано от шамани, съдържа диметилтриптамин (DMT), халюциногенна дрога, което е незаконно във Великобритания.

Научният сътрудник д-р Робин Кархарт-Харис, ръководител на Центъра за психеделични изследвания в Империал Колидж, заяви: „DMT е особено интригуващ психеделик. Визуалната жизненост и дълбочината на потапяне, произведени от високи дози на веществото, изглежда са в скала над тази, за която се съобщава при по-широко изследвани психеделици като псилоцибин или„ вълшебни гъби“.

Изследователският екип инфузира 13 доброволци с ДМТ и записва мозъчната им активност с електроенцефалограма (ЕЕГ).

Те откриха, че „пиковото психеделично преживяване“ е продължило около десет минути и е повлияло на алфа и тета мозъчните вълни на доброволците.

„Тук видяхме възникнал ритъм, който присъстваше по време на най-интензивната част от преживяването, подсказвайки за възникващ ред сред иначе хаотичните модели на мозъчната дейност", заяви ученът.

Изследването е първото, което разглежда как мощните психеделици влияят на нашата будна мозъчна дейност.

Д-р Кархарт-Харис каза: „Трудно е да се улови и съобщи какво е това за хората, вземащи ДМТ, но го оприличим на това да мечтаят, докато са будни или преживяването близко до смърт... Нашият смисъл е, че изследванията с DMT могат да дадат важна представа за връзката между мозъчната активност и съзнанието и това малко проучване е първа стъпка по този път.“


Виж видео ТУК!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

близнаци