Свързани новини

16.10.2019 10:40

Моди: Нито капка индийска вода няма да потече към Пакистан

Видян 1212 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Индийският премиер Нарендра Моди обеща, че неизползваните речни води, които в момента тече към Пакистан, ще бъдат отклонени към полетата на индийските фермери, съживявайки дългогодишно обещание по време на изборен митинг в щата Хариана, предаде RT.

„През последните 70 години водите, принадлежащи на Индия и земеделските производители на Хариана, отиваха в Пакистан. Моди ще спре това и ще ги върне във вашите домакинства “, обеща премиерът.

Индия и Пакистан споделят водите на 6 реки, които протичат през двете държави съгласно Договора за водите от 1960 г., който не е нарушаван дори през 3 войни. Съгласно договора Индия контролира водите на реките Рави, Беас и Сутлей, докато Пакистан контролира реките Инд, Хенаб и Джелум. Въпреки това, приблизително 5 процента от неизползвания воден дял в Индия тече към територията на Пакистан надолу по течението.

Междувременно в много от най-големите градове в Индия се изчерпва водата, благодарение на годините с валежи под средните. Най-малко 21 града, включително и столицата Ню Делхи, може да изчерпат подземните си води още през 2020 г., оставяйки около 100 милиона души в тежко положение.

Речта на Моди не е първият път, когато правителството му заплашва да отклони остатъчната вода от реките си. Тогавашният министър на водите Нитин Гадкари предупреди Пакистан през февруари, че „ще отклони водата от източните реки и ще я достави на нашите хора в Джаму и Кашмир и Пенджаб“ след самоубийствена атентат, който уби 40 индийски войници в Пулвама.

 Неговият колега в Исламабад обвини Ню Делхи, че подстрекава към война и се похвали със силата на пакистанската армия, способна да се справи с всяка заплаха.


Снимка: Ройтерс



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

скорпион