10.10.2019 16:00

Празникът на сламата отново събра хиляди

Видян 1081 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Страхотно настроение и усмивки бяха изпълнили поляната пред мандрата на harmonica в Мало Бучино. Много вкусна храна и напитки, игри за децата, спортни състезания, форум, изложба с разказ за био кравефермите harmonica - всичко това и още много на Празника на сламата, който посрещна над 2000 гости. На шестото поредно издание на празника всичко бе построено от общо 700 бали слама: от масите и пейките, до басейна, тенис корта и детските замъци. Желанието на организаторите бе да съчетаят доброто настроение и вкусната храна с популяризиране на каузите на harmonica.


Затова освен ядене, пиене, забавление, спорт и почивка в сламените бали, гостите разгледаха мандрата, водени от главния технолог Тома Баятев и слушаха лекторите на форума. Темите бяха свързани с работата на harmonica - био земеделие, гори, биоразнообразие, градско земеделие, намаляване на отпадъците и други. „В​ harmonica винаги сме се стремили да сме част от тези, които се грижат за здравето, почвата, водата, въздуха, климата и дивата природа, а не от страната на унищожителното, фокусирано върху краткосрочни печалби, нездравословно и неустойчиво производство на храна.


Изборите тук са всекидневни, а не веднъж на четири години като кметските. Време е да сме ясни и категорични в тези избори. Защото залозите са все по-големи. В harmonica искаме да ви предложим избор, базиран на надеждата за по-добро бъдеще, вместо на страховете ни.”​ - заяви Любомир Ноков, един от основателите на harmonica. Основна мисия на организаторите бе да направят деня (почти) без отпадъци. Гостите бяха насърчени да си носят посуда за многократна употреба, а събраният отпадък беше събран разделно за рециклиране или компостиране. Инициативата бе възможна благодарение на експертната помощ на „Горичка“ и партньорството на Биопак и Екобулпак. Гостите на Празника на сламата научиха как се прави биологично кисело мляко и видяха каква е разликата с индустриалното производство. Свободно пасящите крави, отговорни за вкуса на киселото мляко, участваха в специална фото изложба подредена сред балите слама. Да не пропускаме още и хорото на поляната, колоездачната обиколка на Люлин планина, бягане по живописните пътеки, строеж на замък от слама и приготвяне на вкусна лютеница harmonica в огромен тиган на поляната. Организаторите обещават през 2020 година празникът да предлага още повече преживявания и с всяка изминала година да събира все повече хора.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!