09.10.2019 15:45

Бирата има връзка с балансирания начин на живот

Видян 1323 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Повече от 100 учени, лекари, пивовари и представители на медиите от цяла Европа участваха  в 9-ия Европейски симпозиум ,,Бира и здраве“ в Кралската академия на науките в Брюксел. На форума бяха представени 9 доклада с резултати от най-новите международни изследвания за умерената консумация на бира и въздействието й върху човешкото здраве и балансирания начин на живот.


Председател на Организационния комитет на научното събитие е д-р Ансценсио Маркос - професор по хранене и клинични анализи в Мадридския университет.  Основните панелни представяния и тематични научни дискусии бяха фокусирани върху състава и свойствата на безалкохолната бира, ефекта от умерената консумация на пиво и връзката й със спорта, качествата на бирата и ползите й за жените. Важно е да се подчертае,  че всички представени на Симпозиума изследвания и доклади, са базирани на продължителни наблюдения и мета-анализи с пациенти и доброволци. Научната сесия беше открита с доклад на млади медицински учени от Полша на тема „Хранителните микроелементи, минерали и полифеноли в безалкохолната и нискоалкохолна бира“. Резултатите от проучването доказват, че концентрацията на специфичните елементи в бирата зависи най-вече от спецификите на водата в района на производство. Анализите на 52-те проби в тестваните безалкохолни бири потвърждават, че  и този тип пиво е с високо съдържание на полифенолни антиоксиданти, които основно идват от малца и хмела. Тези резултати са почти идентични на резултатите от изследванията  на българските учени.


Друго проучване, проведено в Университета по приложни науки на Австрия, показва, че безалкохолната бира, подсилена с малки количества натрий, може да е подходяща алтернатива на функционалните питиетата за спортистите. Един от важните фактори те да се представят добре по време на състезания е водният и електролитен баланс на тялото. Според учените, дисбалансът на тези параметри, може негативно да повлияе на  физическото и когнитивно представяне на спортистите. Ето защо, приемането не само на вода, но и на безалкохолна бира, успешно хидратира организма и възстановява електролитния баланс на активно спортуващите. Учени от медицински университети в Италия, Холандия и Румъния представиха изследванията си  по темата за умерената консумация на алкохол и въздействието ѝ върху здравето, която напоследък е обект на засилени дискусии. Статистиката показва взаимовръзка под формата на буквата J (J-образната крива), според която рискът от сърдечносъдови заболявания намалява при умерена консумация на бира и вино.  Това означава, че хората, консумиращи алкохол умерено, са изправени пред по-нисък риск от смърт от сърдечносъдови заболявания в сравнение с въздържателите или хората, които консумират алкохол прекомерно.„Убедени сме, че експертите трябва да комуникират внимателно здравните ползи и рискове от консумацията на алкохол към широката аудитория. В днешни дни, въпросът за съществуването на J-образната крива, е широко обсъждан в научните среди.  Смятам, че това е въпрос не само на научни данни, а и на гледна точка“, коментира д-р Симона Костанцо, ръководител на редица италиански изследвания за връзката между алкохола и здравния статус на хората.  В третия панел на Симпозиума, който бе посветен на умерената консумация на бира от жените, учени от Испания и Швейцария представиха резултати от нови медицински изследвания, които показват, че  поради силиция в пивото, рискът от остеопороза е по-нисък при жените, които консумират бира умерено в сравнение с тези, които са въздържатели. Тези резултати потвърждават констатациите от предишни изследвания на испански, английски, американски и др. лекари. 


Освен това е възможно да има връзка между умерената консумация на алкохол и по-късното настъпване на менопаузата, което на свой ред понижава и риска от коронарна болест на сърцето. Голям интерес предизвиква и изследване на холандски медици, което хвърля светлина върху разликите между мъжете и жените по отношение на въздействието на газировката на напитките върху  стомаха. Според получените резултатите, поради анатомични особености жените са далеч по-чувствителни и могат да преработват въглеродния двуокис в напитките в по-малки количества. Изследването също така потвърждава, че вкусът на бирата, а не наличието на алкохол, е водещият фактор, който кара жените да избират бирата. Всяка година, в рамките на постерната сесия на научното събитие, се провежда конкурс за млад учен с научна разработка, посветена на основната тема на форума. Победител в тазгодишния конкурс стана доктор Емилия Ругеро от Средиземноморския неврологичен институт в Италия, с постера: „Умерената консумация на бира е свързана с понижен риск от хронични възпалителни заболявания: резултати от специализирано изследване.“Следващият симпозиум „Бира и здраве“ ще се проведе през 2021 година отново в Брюксел. В него се планира да вземат участие и български учени с интердисциплинарен доклад върху метаболитите в пивото. Новите анализи проучват зависимостите между установените химични съединения и генома на дрождите, произвеждащи пивото. Познанията за генетичния потенциал на дрождите е незаменим инструмент при подбора на микроорганизмите с най-добри характеристики, водещи до получаването на бира, съдържаща повече полезни за хората вещества.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще се чувствате енергични

Днес ще се чувствате енергични и готови да преследвате