01/02

Свързани новини

09.10.2019 14:35

Световноизвестен японски архитект: Впечатлен съм от културно-историческото наследство на София

Видян 1069 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Много съм впечатлен от разкритото културно-историческо наследство в центъра на София. Вижда се, че София е град с голям потенциал. Културното многообразие на столицата е интересно представено от забележителните сгради на различни църкви“. Това каза световноизвестният японски архитект Кенго Кума на среща с кандидата за кмет на София Йорданка Фандъкова, издигната от коалиция ГЕРБ-СДС.


Японският архитект и професор в Токийския университет е за първи път в София и изнесе лекция в Университета по архитектура строителство и геодезия (УАСГ).Досега арх.Кенго Кума е проектирал в над 20 държави, носител e на множество престижни международни награди.


Пред своя гост Йорданка Фандъкова посочи, че София има голям шанс да промени своето развитие като зелен град, а оценката на архитект с неговия опит е важна. Фандъкова го покани да участва в журито на архитектурни конкурси и в работата по проекти в града.


По думите на Фандъкова работата за развитие на града изисква сериозно планиране. „Подготвяме изменение на Общия устройствен план на София, което определя пътя на града с ясна визия и цели. Проведохме успешен международен архитектурен конкурс за изграждане на център за съвременно изкуство на мястото на бившата топлоцентрала, като предстои той да бъде реализиран. Обявихме и международен архитектурен конкурс за експониране на културно-историческото наследство на пл. „Света Неделя““, каза също кандидатът за кмет на София. Фандъкова подчерта, че е изключително важна работата с младите архитекти и благодари на арх.Кума, че е отделил време да организира архитектурна работилница в София и да изнесе лекция. За да чуят известния архитект в УАСГ бяха дошли студенти от съседни страни от региона.


На срещата присъстваха и Н.Пр.Масато Ватанабе – посланик на Япония в България, министърът на културата Боил Банов, както и кандидатът за общински съветник от листата на ГЕРБ-СДС арх.Ивайло Петков.


Фандъкова подари на японския архитект книгата „Първа двуезична енциклопедия на София“



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.