Свързани новини

23.09.2019 10:09

Колкото повече прегръщате децата си, толкова по-умни стават

Видян 1938 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Колкото повече прегръщате децата си, толкова по-умни стават, сочи ново проучване на Националната детска болница на Охайо. Ние сме родени да обичаме и както се оказва, любовта и обичта са необходими както за оптималното емоционално развитие, така и за физическото. Тук съществено значение има окситоцинът.


Окситоцинът е хормон и невротрансмитер, който хипоталамусът произвежда и хипофизната жлеза секретира. Учените за първи път го идентифицират и наблюдават през 1906 г. Окситоцинът е от съществено значение за процеса на раждане при бозайници, като стимулира маточните контракции и лактацията. По-късни проучвания установиха, че ролята му е много по-дълбока и мащабна. Той засяга социалното взаимодействие и връзката между хората. Учените го наричат ​​"хормона на любовта".


Този специален хормон присъства и при двата пола, като стимулира всички аспекти на репродуктивния процес, като се започне с доверието и сексуалната възбуда.


Окситоцинът стимулира центровете за удоволствие и възнаграждение и е неврологична основа за социалното обвързване, особено с най-близките хора. Окситоцинът увеличава чувствата на доверие, които са присъщи на всички близки лични отношения.


Нещо повече, окситоцинът е от съществено значение за развитието на мозъка на ембриона. По-конкретно, той играе роля при образуването на кръвоносни съдове в хипофизата, която контролира няколко физиологични процеса като стрес, растеж и репродукция.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец