Свързани новини

16.09.2019 10:59

Регион Молизе в Южна Италия предлага по €25 000 на всеки, заселил се в него

Видян 1544 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Слабо населеният регион Молизе в Южна Италия предлага на новодошлите 700 евро на месец за три години да живеят в едно от селата му.


Има няколко улова обаче: селото трябва да има по-малко от 2000 жители, а новодошлият трябва да поеме ангажимент за откриване на бизнес.


 Това прави € 25 000 годишно, обяви пред в. The Guardian президентът на Молизе Донато Тома. Разбира се, има някои условия – заселниците трябва да се преместят в градче в провинцията, чието население е под 2000 души, и да създадат бизнес там.


„Ако просто бяхме предложили финансиране, това щеше да е един пореден благотворителен жест. Искаме да направим повече, искаме хората да инвестират тук. Те могат да започнат всякаква дейност – магазин за хляб, магазин за канцеларски материали, ресторант и т.н. Това е един начин да вдъхнем живот на нашите градчета, като същевременно увеличим населението“, обяснява Тома.


По думите му освен това всяко едно от селищата с население под 2000 души, ще получи 11 хил. долара да изгради инфраструктура и да насърчава културните дейности. „Не става въпрос само за увеличаване на населението. Хората също така искат инфраструктура и причина да останат, в противен случа ще завършим там, откъдето започнахме преди няколко години“, коментира президентът.


Над 9000 души са напуснали Молизе от 2014 г. насам, което е около 3% от общото население на региона. Така там сега живеят само 305 хил. души. През миналата година в девет от провинциалните градчета не е регистрирано нито едно раждане, а над 2800 души са починали или са се преместили.


Молизе е само една от много части на Италия, които страдат от обезлюдяване. В с. Ололай, остров Сардиния, което е едно от селищата, където се продават къщи за по един долар, населението през последните 50 години е намаляло почти наполовина – от 2250 до 1300 души.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и