Свързани новини

03.09.2019 15:39

ФСБ на живо на Аполония

Видян 1454 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 


Музикантите от ФСБ ще разкажат историята на своята музика и ще опишат пътя към успехите си по време на среща-разговор на Фестивала на изкуствата „Аполония“. Те ще отговорят на въпросите на програмния директор и водещ на Jazz FM Светослав Николов, а интервюто след това ще бъде излъчено и публикувано в ефирния и онлайн проект на радиото „Джаз истории“ за описване на историята на българския джаз чрез разказите на неговите създатели. Това ще е второто интервю пред публика след като Jazz FM организира среща-концерта на Лени Вълкова - първата българска джаз певица, която тогава празнуваше 91-годишнина. Разговорът с ФСБ е част от утвърдената поредица на фестивала „Аполония“ „Цената на успеха“, в която до момента са участвали някои от най-изявените личности на духа. Събитието ще се проведе на 4 септември от 11 ч. в Sound Café на марината в Созопол. Тази вечер ФСБ ще поднесе концерт от 21 ч. в амфитеатъра на морския град.


ФСБ възниква в момент, в който „Балкантон“ търси осъвременяване на музикалната ни среда. Какво са слушали членовете на групата, как са формирали своя вкус и каква музика са мечтали да поднасят на публиката, какво ги е събрало и сплотило, кога им е било трудно и как са успявали да преодоляват препятствия във времена на контрол над изкуството, ограничен достъп до сцената и скромно финансиране? Как извървяха пътя от студийна формация за продукцията на „Балкантон“ до легендарна група в музиката? Как тяхната нестихваща любознателност ги направи непрекъснато развиващи се откриватели, какво им даде сили и възможности да не последват масовия вкус, а да извисят слушателите си към простора на нови музикални хоризонти, как се съхраниха в често враждебната среда? Как групата взе решение да превърне стиховете в още един елемент на мелодията и създаде неподвластни на времето песни-химни, които са обичани и продължават да се пеят от поколения българи? Как талантът им намери признание с наградата „Грами“ за аранжимент на Хосе Фелисиано? И как в океан от музика, борби и успехи създадоха прекрасни семейства, стоплени от любовта, за която те така ни вдъхновяваха? Отговорите на тези въпроси ще чуем от самите музиканти и след това ще излъчим в „Джаз истории“.


Предаването за съхраняване на историята на българския джаз чрез автентичните свидетелства на музикантите, развили жанра у нас, се излъчва по единственото джаз радио в България от 22 ч. в петък с повторение от 14 ч. в неделя. Всички подробности, снимки и документи публикуваме на сайта ни jazzfm.bg. До момента за историята на своята музика и за идеите зад тези постижения разказаха колоси като Димитър Симеонов, Камелия Тодорова,Милчо Левиев, Мими Николова, Лиана Антонова, Недко Трошанов, Живко Петров, Стефан Славов, „Акустична версия“ и много други. Предаванията бяха развити в създаването и премиерата на автобиографията на Димитър Симеонов, концерт-бенефис на Мими Николова и т.н.


 


За актуални новини около проекта "Джаз истории" и Jazz FM радио следете сайта на радиото и страницата му във Facebook.


*снимка ФСБ: http://pressinfo.fsb.bg/bg/



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни, солидни и