Свързани новини

02.09.2019 10:43

В кръг: 2019 г. като 1989 г. И още нещо

Видян 1202 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„В кръг на Командарев е ироничен и сериозен филм”, казва US институцията в шоубизнеса Варайъти за наградения току-що пореден проект на българския режисьор и психолог (по образование). Името не е случайно, нито 10 ноември – датата, на която тръгва по екраните у нас именно това заглавие по настояване на създателя си. Онзи ден, докато четях в недоумение думите на премиера: „За какво ти е ресор Земеделие в ЕК? Там парите са разпределени ясно и точно. Какво ще направиш с ресор Земеделие", нямаше как да не се сетя за последната реч на Тодор Живков, точно в последната година на соца, в която казваше: „Ти нЕмаш пари, бе! Че к’во Ше пра’иш ти без пари, бе?!”.

Стилът е човекът, казват класиците. Ами един и същ е.

Въпросът е, че от една страна работата 2019 г. да изглежда като 1989 г. може да ни се вижда като кръг. Ама така е на повърхността.

В дълбочина е спирала. И това не е само впечатление. Нито е политика. Има си научни изчисления по темата на база сравняване на редица компоненти, от които зависи начинът на живот на всеки от нас. През 1987 г., когато ООН за първи път мери този показател, България е поставена на 27-о място между 130 държави в света. През 1989 г. е 24-а, точно пред Южна Корея, която неотдавна посетих и е поне с десетилетие пред нас, особено в така модния кибер сектор, пък е напреднала едва до 22-ро място в света, докато ние вече сме извън 50-те.  През 1987 - 1989 г. от балканските страни само Гърция е била малко по-напред от нас – на 22-ро място, а от бившите социалистически държави – само ГДР (на 21-во) и Чехословакия (на 25-о). Югославия е на 31-во място, Унгария – на 30-о, Полша – на 33-о, Румъния – на 41-во. След България са поставени навремето държави като Сингапур (35-о място), където, попаднали сега – говоря от собствен опит, се чувстваме почти като в Космоса, виждайки архитектурните чудеса и страната с най-висок стандарт в света: една – четвърт от населението са доларови милионери. Другите са им роднини и приятели. И всичко това е постигнато само с акъл и с труд. И с адекватно управление, разбира се. Природни богатства липсват, както липсва също земя, която вече сами си създават.

 
Борис Ангелов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и