Свързани новини

23.08.2019 16:08

Бързи факти

Видян 3281 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изразът Парите не миришат е буквален.
През 74 година от нашата ера римският император Веспасиан изхарчил всички пари на държавната хазна по време на гражданска война. За да върне част от средствата, той създава първите платени тоалетни. Когато синът му Тит започнал да го критикува за мярката, императорът заявил, че изкараните по този начин пари не миришат. Фразата става крилата и се използва до ден днешен в най-различен контекст. Оригиналът е Pecunia non olet.


Преди Ватерло, Наполеон е победен от орда… диви зайци.
Счита се, че най-големият крах за Наполеон Бонапарт е битката при Ватерло. Оказва се това съвсем не е така. Години по-рано, през юли 1807 година по време на лов владетелят е нападнат от около 3000 подивели зайци, подготвени специално за събитието. След като са пуснати от клетките си с идеята да бъдат ловувани, зайците вместо да побягнат панически, се втурват към френския владетел и неговите придворни. Дългоухите нападатели успели да се наврат в дрехите на Наполеон, което го принудило панически да бяга.


 Хитлер е страдал от ужасни газове…
„Хитлер страда от най-ужасни газове. Неговата екстремна диета, повтарящи се, стомашни проблеми (вероятно психосоматични) и разчитане на слаби лекарства превръщат вечерите в дома му в истинско предизвикателство за гостите му. Предполагам, че затова имаше куче?“. Това пише в мемоарите си Алберт Спеер – нацистки министър по въоръжението. Според американски доклади Хитлер е приемал повече от 28 различни медикамента в опита си да тушира неприятното заболяване.



Айнщайн-президент!
През 1952 предложили на Алберт Айнщайн да бъде вторият президент на Израел, но той отказал.
Аргументът на човека, чието име се превръща в синоним на гений, е, че просто не е достатъчно квалифициран за поста. Той посочва още възрастта си, липсата на опит в тази сфера и оскъдните си умения в комуникацията с хора като допълнителни фактори, определящи го като неподходящ кандидат.


 


Снимка: Getty images


 



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак