От най-хубавия сорт какао Криоло почти не се прави шоколад - качествените зърна държат само 5% от пазара. От микса Тринитарио с неговия 15% дял също нямаме. 80% от какаото, което се продава, е от некачествения вид Форастеро. Дори то обаче е скочило на борсата като цена с над 30% за около половин година. А шоколадът ни е с все същите цени, че даже поради слаботото потребление дори най-добрите марки непрестанно правят промоции в големите вериги и дори в малките независими магазинчета. Как се получава фокусът? Ами не се използва какао за шоколада, който ядем. Вместо това, го блъскат с какаов прах. Той на практика е отпадъкът, който остава около машините по пода, докато се обработва качественото зърно. Същото е положението с чая в пакетчета, особено онзи с есенции и най-вече т.нар. "плодов".
Иначе, ако шоколадът е направен от какао, той не само не е вреден, а направо може да бъде лекарство за превенция срещу инсулт, инфаркт, главоболие, депресии и други психически травми и заболявания. Особено, ако е истински черен и направен както трябва.
19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.
Толерира се използването на кирилица.
Няма коментари към тази новина !
Мъж от Флорида разкрива как двамата със ...
бТВ Синема 28 април 21:00ч.
Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит
Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на