Свързани новини

08.08.2019 18:08

Дънов: Историята е подчинена на зодиите

Видян 4901 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


4000 проповеди. Това уникално количество умотворения е оставил след себе си Петър Дънов. Учителя е издавал своите мисли в статии, книги, а по негово време и след това те са издавани и в различни сборници. Трудно е да се каже колко тома е творчеството му, но със сигурност с обема му могат да се мерят само генералните секретари на комунистическите партии като Живков и Брежнев.
Ключовите понятия в неговото по същество християнско учение са любовта, мъдростта, истината и добродетелта. Главната роля обаче е само за една от любимите думи на Учителя. Любовта. За него тя е чувство, но също сила, стремеж и принцип.

За секс не се говори

Според Дънов светът е устроен като Всемирно братство на еволюиралите човешки души, което има своя 9-степенна йерхахия, на върха на която е Христос. За Учителя развитието на нашата цивилизация не е станало по историята, която знаем с нейните различни периоди, наричани „строеве”, „системи”, „формации” и как ли не още според икономиката и политиката. Той смята, че епохите са подчинени на зодии. Той смята за първа стъпка древноиндийската култура на Рака, после дошла древноперсийската на Близнаци, древноегипетската на Телеца, гръко-римската на Овена, западноевропейската на Рибите.

Влизаме в славянската ера на Водолея


Така смятал Дънов, който посочва, че сме започнали да навлизаме в този период още през 1914 г., когато той добива голяма популярност, но за същински вододел определя „края на Черния водач”.
Дали е имал предвид Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела, когото изпратихме съвсем неотдавна или пък Барак Обама, по този въпрос експертите и обикновените дъновисти спорят в този момент.
Според Дънов извисяването на общото като основно верую на епохата, което съвременниците четат като социализъм, е онова, което правим. А онова, което ни предстои по негово мнение е идването на Шестата раса, която ще изповядва културата на любовта. Човек би казал, че той е

предвидил изникването на хипидвижението


Това, разбира се е на шега. Серизно, Дънов смята, че човечеството трябва да премине от представно-понятийно към образно съзнание (дали има предвид несъществувалата по негово време телевизия и новите интернет медии). Той не го смята за опасно, а напротив – за „разцъфтяване на човешката душа”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей