Свързани новини

08.08.2019 09:30

Бащата на бг туризма си отиде

Видян 1983 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"На 94 годишна възраст почина доайенът на българския туризъм Петър Дойчев.


Петър Минчев Дойчев е роден на 19 септември 1924 г. Завършва немската езикова гимназия в гр. Бургас и след завършване на училище служи като кадет във Военно-въздушните сили. Постъпва в системата на „Балкантурист” на 1 април 1949 г. ,назначен от първия директор на туризма у нас Рачо Кабаивански. След среща с министър-председателя Георги Димитров поема изпълнението на договора за обслужване на туристи от Чехословакия във Варна, като организира първата у нас верига от частни квартири към "Балкантурист". Раздава чаршафи от военните запаси на наемодателите и превозва с камиони, оборудвани с пейки, туристите до местата за настаняване. По поръчение на премиера  Антон Югов изгражда и става директор на плажен хотел „Роза” и хотел „Чайка” в курорт Варна - "Филиал Дружба”, („Св,св. Константин и Елена”). Преминал буквално през всички професионални туристически нива – екскурзовод, технолог, барман, икономист, администратор, организатор и снабдител, хотелиер и директор, през 1956 г започва работа към ДСП „Балкантурист”- Златни пясъци като участва в изграждането  на хотелската база на комплекса, организира подготовката на кадри за новите хотели и въвеждането им в експолоатация. През 1962 година е назначен за н-к отдел „Екскурзоводско обслужване” към дейност „Туристическо обслужване”- на туристически комплекс Златни пясъци.   От 1966 година работи в Главна дирекция Балкантурист – София, съвместно с първия председател -  Петко Тодоров. Заема последователно длъжности по ръководството и отчета на дейността на туристическите предприятия в системата на "Балкантурист" страната. От 1974 започва работа към преобразуваната дирекция в Комитет по туризъм към Министерския съвет с ръководител ген. Иван Врачев, като началник отдел „Средства за подслон и хранене”, където участва активно в изграждане на хотелската база в град София. Отдава цялото си време и професионално умение в изграждането на 21 нови и реконструкцията на съществуващата хотелска база, включително управлението на франчайзинговите договори на брандовете Новотел, Ню Отани и Шератон София Хотел Балкан. За своята дейност по организация и управлението на дейностите по настаняване и хранене в София е награден с редица високи държавни отличия между които  „Златен орден на труда” и „Червено знаме на труда”.


Петър Дойчев е разработва много от основните стандарти в туристическото обслужване в България и е обучил значителна част от кадрите в туризма за превръщане на страната ни в приветлива туристическа дестинация с високи международни стандарти на обслужване. Известен е като създател на технологията на придобилата известност марка „Шопска салата”. Автор е на книги и многобройни статии в областта на туризма. През 2017 година прави дарение на Университета по Библиотекознание и информационни технологии от над 10 000 печатни страници ценни документи и статии свързани с историята на туризма, почетни знаци и медали, литература и вещи за създаване на музейна сбирка и създаване на Музей на туризма, като експозицията е открита през 2018 г.. Университетът е именувал аудитория в катедра "Култура, историческо наследство и туризъм" на негово име.


С указ на Президента на Република България г-н Георги Първанов, Петър Дойчев е награден с орден Стара планина- първа степен през 2010 г. за големите му заслуги за изграждането и развитието на туризма в Република България.  Избран е за почетен гражданин на град Римини, Италия. На 21 септември 2014 получава почетен Знак на Несебър от Кмета на община Несебър.  На заседание от 5 август 2015 г., Общински съвет Варна е удостоен със званието „Почетен гражданин на Варна“. На 6 декември 2018 е обявен за Почетен гражданин на Бургас.


През 94-годишния си живот се отнасяше с любов към хората,  като изпълнителен гражданин, благ старец, добър съветник на по-младите. Владееше немски и руски език и общуваше с много чужденци.


Поклон пред делото на доайена на българския турисъм Петър Дойчев!


И нека Бог всели душата му в селенията на правдените! Вечна да бъде паметта му!", написа проф.Румен Драганов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп