Свързани новини

04.08.2019 08:08

Черно море на предпоследно място по чистота в Европа

Видян 4453 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Според последния годишен евродоклад за качеството на водите за къпане малко над 85% от наблюдаваните през миналата година места на Стария континент са отговаряли на най-високите и най-строгите стандарти на Европейския съюз за „отлично“ качество по отношение на чистотата на водата. По този показател България се нарежда на предпоследно място, след нас е само Полша, предаде БНР.

Замърсяването на водите с фекални бактерии продължава да представлява риск за човешкото здраве, особено когато такова замърсяване се среща в местата за къпане, пише още в доклада. Основните източници на замърсяване са отпадните води и водите, оттичащи се от стопанства и земеделски земи. Това замърсяване се увеличава по време на проливни дъждове и наводнения поради препълване на канализационната мрежа и отмиване на замърсените отпадни води в реките и моретата.

Всички държави членки на Евросъюза осъществяват наблюдение на местата си за къпане в съответствие с разпоредбите на Директивата на Съюза относно водите за къпане, сочи още докладът.

Често се говори за презастрояване, за нарушаване на целостта на дюните, за нерегламентирано къмпиране, но не така често се засяга темата за вредата, която човекът нанася на черноморската вода.

80% от отпадъците в морето са с наземен произход

„Антропогенният ефект, който създаваме ние, хората, е проблемът. Отпадъците в морето са 80% с наземен произход". Това каза в интервю за предаването „Нощен Хоризонт" Мирослава Робинсън, началник на отдел „Опазване на морските води и акватории" в Басейновата дирекция „Черноморския район". По думите ѝ морските води най-често се замърсяват от дейности по брега – хората изхвърлят свободно отпадъците си, особено пластмаса, заведенията също не пазят чистота, хотелите и атракционите също оставят своята следа.

„Отпадъците влизат по различен начин в морската среда, включително от атракционите, от туристите по плажовете. Големият процент са пластмасовите отпадъци. Националният мониторинг за морски отпадъци по плажните ивици показва – намаляваща тенденция на количествата отпадъци – за 2017 година почти 73 000 броя отпадъци са събрани по десетте плажни ивици от Дуранкулак до устието на Велека, а за 2018 година – 50 000 броя… Качеството на водата по крайбрежието се подобрява заради извеждането на заустяванията на канализационните системи извън зоните за къпане и реконструкцията и модернизацията на пречиствателните станции“.

Първата от общо шест експедиции, планирани за тази година в рамките на мониторинга за чистотата на Черно море, е приключила. Тази година фокусът е върху състоянието и концентрацията на специфични замърсители и приоритетни вещества, задължителни елементи от рамковата директива. Според проф. д-р Снежана Мончева, директор на Института по океанология, и според резултатите от пробите параметрите се подобряват:

„Определено има подобрение в състоянието на Черно море. Това е благодарение на европейските директиви основно по отношение на река Дунав и на мерките, взети по осъвременяване и построяване на нови пречиствателни станции. Нещата не са идеални, има още проблеми. Концентрацията на биогенните елементи е значително по-ниска, но проблемът с морските отпадъци свети в червено - пластмасата“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще