01.08.2019 14:08

Вълнуваща шпионска история излиза на книга

Видян 2849 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Всички читатели, фенове на вълнуващите шпионски истории, може да си отдъхнат, защото на пазара вече е хитовото заглавие „Гордиевски. Шпионин и предател“ с логото на издателство Милениум. Сензационният труд на историка Бен Макинтайър, който е специалист в областта на биографичния жанр, разказва истинската история на Олег Гордиевски – един от най-известните шпиони, който изиграва огромна роля в развитието на Студената война. Роден през 1938 г. в семейство на агент на КГБ, героят на книгата израства като един от малкото привилегировани фаворити в Съветския съюз. През 1961 г. той започва да работи за руското разузнаване, като постепенно се превръща в топразузнавач и оглавява структурата на съветските шпиони в Лондон. Това, което никой не знае, е, че паралелно с редовната си дейност Гордиевски е двоен агент, вербуван от МИ6. В продължение на десетилетие той помага на британските служби да контрират заговорите на КГБ; разкрива много от съветските агенти и изиграва особено важна роля в избягването на ядрен сблъсък между Съветския съюз и Запада. Британското външно разузнаване пази в тайна своя доверен и надежден източник, но амбициите на ЦРУ на всяка цена да узнае от кого съюзниците им получават толкова точна информация, довеждат събитията до неочакван край. Досущ като в шпионски роман, агент на ЦРУ разкрива самоличността на къртицата, ала осветлява и себе си като предател.


Четивото разкрива в детайли надпреварата между британското, съветското и американското разузнаване в разгара на Студената война и потапя читателите в свят на предателства, измами и битки за световна власт и ресурси. Информацията, която се съдържа в книгата, е достоверна и почерпена от интервюта на реални участници в събитията. В нея е разположен и богат илюстративен материал от архивите на британските и датските разузнавателни служби, както и от архива на самия Олег Гордиевски, който продължава да води двойствено съществуване някъде из Великобритания, далеч от тези, които все още желаят да му навредят.


Интригуващото заглавие е хит в световен мащаб. Обявено е за бестселър на „Ню Йорк Таймс“ и за най-добра книга за 2018 г. от сп. „Икономист“, има две номинации за престижните награди „Бейли Гифърдс“ и „Спексейвърс“, получило е множество положителни отзиви от медийните лидери като „Гардиън“, „Бостън Глоуб“ и „Уошингтън Поуст“, а известният автор на шпионски романи Джон льо Каре казва възхитено, че „Гордиевски. Шпионин и предател“ е „Най-добрата шпионска история по реален случай, която съм чел“. Българското издание на шедьовъра идва, благодарение на издателство „Милениум“ с превод от Цветана Русева и корица от Николай Киров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Путин

За Русия няма "враждебни нации", а само "враждебни елити": Путин

Русия няма намерение да отменя културата ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а