Свързани новини

19.07.2019 09:46

Инсулти и инфаркти заради праховите частици

Видян 1274 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Индустрията, домакинствата, транспортът отделят замърсители на въздуха, много от които са вредни за здравето. Всеки друг риск е въпрос на избор, но човек не може да спре да диша.

От всички замърсители във въздуха най-голямо влияние върху човека имат праховите частици. Те не са просто прах в разговорния смисъл на думата, а сложна смес от малки частици и капчици. Най-малките от тях са и най-коварни.

Формират се от изгарянето на горива както от превозни средства, така и от печки на дърва и въглища, електроцентрали, промишленост, горски пожари. Входната врата за тези частици от 2,5 микрограма е дихателната система, но въздействието им е тотално - те преминават в кръвта и оттам във всеки орган, предупредиха лекари при представяне на проучване за връзката между замърсяването на въздуха в София и здравето.

То е подкрепено от Столичната община и реализирано от екип на сдружението “Въздух за здраве” с участието на председателя му д-р Александър Симидчиев - лекар, посветил се от години на мисията за по-чист въздух. Партньори на организацията са Факултетът по обществено здраве на Медицинския университет - София, столичната Бърза помощ и болниците “Пирогов” и “Аджибадем Сити Клиник болница Токуда”.

Според СЗО замърсяването на въздуха причинява годишно около 43% от смъртните случаи от хроничната обструктивна белодробна болест, 29% от рак на белия дроб и около 25% от инсулт и инфаркт. Фините и свръхфините частици във всички случаи причиняват белодробно възпаление и оксидативен стрес, които от своя страна повличат каскада от реакции в сърдечносъдовата система, понякога с фатален изход.

По-нови проучвания правят връзка между експозицията на фини прахови частици и ръста на случаите на диабет, бъбречни болести, депресия, преждевременни раждания и дори отключването на деменция при предразположени хора.

Проучването в София установява, че в дните с пикове на замърсяването на въздуха се увеличават и обажданията на 112 за линейка и търсещите лекар в болниците. Статистиката от Бърза помощ и двете участващи болници показват слаба, но достоверна връзка, каза проф. Каролина Любомирова. Ръст има в кризите с дихателната система, при инсултите и инфарктите, поясниха лекари пулмолози, кардиолози и невролози.

Като положителна тенденция те изтъкнаха намаляването на броя на дните със замърсяване на въздуха и понижаване на степента на превишаването на нормите в града. Географското разположение на София е неблагоприятно - често се образуват инверсии, при които настанилият се мръсен въздух над града се задържа дълго. Това налага към обществените мерки с лично участие да се присъедини всеки гражданин, за да се ограничат замърсяванията. В това са убедени 70% от анкетираните.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че за нея и екипа й качеството на въздуха е един от най-важните приоритети и сред основните цели по време на мандата й да развива София като зелен и иновативен град. С такава цел общината подменя старите превозни средства с екологичен градски транспорт, увеличава зелените площи, осигурява възможност на 20 000 домакинства да подменят печките си на твърдо гориво. Но интерес са проявили едва 5000 семейства. Общината монтира и 22 нови станции на територията на столицата, които в реално време ще измерват замърсяванията на атмосферния въздух.

Според анализ на СЗО 92% от хората дишат мръсен въздух. 7 млн. души в света са умрели без време заради замърсяването, като само в Европейския съюз са 400 000.

Вдишането на прахови частици под 2,5 микрограма в продължение на години вдига риска от сърдечни болести и смърт. Но вече има достоверни данни за опасен ефект дори при краткосрочни експозиции на мръсен въздух.

В дни с пикови стойности на замърсяване по-често, отколкото при въздух в норма, се случват инфаркти, исхемични инсулти, аритмии и сърдечна недостатъчност при старци и сърдечноболни. Веднъж вдишани, свръхфините частици допринасят за системна възпалителна реакция. Тя пък влошава съдовата функция и може да доведе до разкъсване на склеротичните плаки и образуване на съсиреци в артериите.

Източник: 24zdrave.bg


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат