Свързани новини

12.07.2019 15:47

Българското хоро има лечебни сили

Видян 4952 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
Галина Ангелова


 


Българското хоро е едно свещено богатство скрито, предавано и завещано от нашите деди, което държи българският корен жив.

    Ганкиното хоро, лекува дебелото черво.
    Пайдушкото тонизира сърцето и лимфната система. То работи в честотата на Любовта.
    Ръченицата – когато я играем - се отделя ендорфин, който е болкоуспокояващ и 80 пъти по-силен от морфина.

 
„Не е нужно да правим нищо друго, освен да си играем хората и да си пеем песните.“
 
Танцът не е просто танц. Това е едно преживяване. То има своята душа, то е едно послание. Всяко движение, както и народната шевица си имат своите послания.

Поли Паскова, споделя, че са изследвали музиката и всеки орган трепти с определена честотата. И как тази честота, на съответното хоро съответства на съответният орган.
 

    Преживяванията, които имах по време на самия курс по Паневритмия, ми помогнаха да направя връзка между българското закодирано Паневритмията и в българското хоро.

 
Танцувайки държим мускулите на тялото си в прекрасен мускулен тонус, подобрява се подвижността на ставите – колкото повече движение, толкова по-добре се чувстват ставите ни. Подобрява се еластичността на съдовете на кръвоносната система. Повлиява се благоприятно и лимфната система. Танцът е едно безплатно хапче, за поддържане на едно прекрасно здраве. Танцът лекува, практикуван разумно. Има някои правила, които трябва да се имат предвид.
 
Да подготвим тялото за предстоящото натоварване.
Редуване на бързо с бавно хоро, за да има равномерно редуване на натоварване и отпускане.
Последното хоро, което се изиграва трябва да е бавно, за да се нормализира дишането и сърдечният ритъм, с което тялото се успокоява и адаптира към последващите дейности от ежедневието.

В Паневритмията има много дълбоко познание, мъдрост, огромна философия.
Ако лимфната ни система заболее, трябва да се насочим към обуздаване на ума – той е започнал да витае в грешната посока, изместили сме фокуса и е нужно да се прочисти мисълта. Целта е да насочим мисълта към Любовта и радостта от живота. В хора като шопското, пиринското има характерни движения, с които се постига определено натоварване на ахилесовото сухожилие и по този начин активиране на лимфната система. Ето колко мъдър е бил нашият народ.
 
Имаме пет етнографски области, които носят своя специфичен стил и характер на хората:
Във всяка етнографска област има такова хорце, което да активира лимфната система.

Упражнението „ Евера“ при Паневритмията – балансира и хармонизира съотношението между материално и духовно. Правейки движенията в това упражнение, не прекъсваме изпълнението му. Палецът на крака не се вдига от земята и играе роля на антената, която ни заземява. Ръцете се движат плавно, с които се смъква Божествената енергия, минаваща през нас.

Същото това присъства и в народният танц. Откриваме тази връзка в „опаса“ , „тежко македонското хоро и др.

При упражнението „квадрат“, което се изпълнява в Паневритмията – тръгване от една точка и връщане в същата точка се осъществява „ пътуване към себе си“. Пожелавам ви да имате щастието да изживеете този миг – При танцуване на упражнението, попаднах в онзи тунел на„ пътуване към себе си“. Усетих  тази раковина, в която ние се връщаме и намираме себе си. Много бързо видях връзката с Дайчовото хоро, където ние имаме пак отново този момент на връщане към себе си, на пътуване към себе си. Да балансираме, дух, душа и тяло. Да сме в мир и хармония и когато сме в това състояние, можем да се представим на света, за да се осъществява хармонично и естествено споделяне и обмен с другите. Така е и при Дайчовото хоро – напред и назад и се връщаме. Както децата рисуват в детската градина, телефонна жица. Това връщане го има и в тракийското хоро- „трите пъти“ – там в него момъкът се представя пред момата. Той хем дебне, хем внимателно опипва почвата, за да застане пред нея и да заяви себе си в цялата си сила и мощ.
 
Няма танц, хоро, който ние, започвайки да го танцуваме, колкото и да сме намусени, притеснени да не ни въздейства. Ритъмът, движението, по един много фин начин, осъществяват една симбиоза и ние се потапяме, улавяме и понасяме в тази вибрация и напрежението ни пада.
При хорото ние чистим напрежение, сваляме стреса – то се върти обратно на часовниковата стрелка , а в живата верига от ръце, подаваме дясната и залавяме с лявата ръка. При Паневритмията е обратно. Това е състояние, при което се предполага, че сме се балансирали. Ние сваляме високата, чистата енергия и я предаваме на другите. Ние сваляме чистата, хармонична вибрация, за да я предадем на човека, който е до нас.
 
Интересно е движението „ Силата е в нас“ – Начинът, по който си държим ръцете на кръста. Освен това е важно и положението на пръстите. Те трябва да са събрани, за да не се разпилява енергията. Във всеки танц има „Иха!“ – „Ха“ – означава живот, заявяваме сила. Паневритмията ми помогна да осъзная много неща за скритото познание.

Ето какво казва Учителят за пеенето:

    „Окултната Наука препоръчва пеенето като метод за превръщането на отрицателните енергии в положителни.“


 Само ако си помислим колко хора има на песен. Когато са работили на нивата нашите прадеди е имало трудови песни. Те са пеели, за да свалят напрежението, по седенки, когато са готвели, тъчели, бродирали или са правили нещо. Пеели са и на хорото. Песента носи своя положителен ефект за сваляне на стреса, за трансформиране на цялата натрупана негативност в нас, за баланса, който ние търсим и се стремим към него.

    „ Пеенето е средство за тонизиране на енергиите. Когато пеете Любовта, Мъдростта и Истината трябва да вземат участие в пеенето. Когато почнеш да пееш става разширяване и престава това свиване на капилярните съдове, престават болките. Чрез музиката може да произведете сила в себе си и да премахнете обезсърчаването.“ (Учителя Петър Дънов)


Връзката на тоновете в музиката и съответните органи в човешкото тяло. Учителят дава пояснение кой тон върху кой орган действа:
Тонът „До“ е ключ към живота. Прави уточнение, че тонът „До“ не взет от камертона, а тонът „До“, от който ние ще започнем пеем. Това е нашето състояние, нашата отправна точка от която ние ще продължим да пеем нотната стълбица. Защото той резонира със самите нас. В народните хора, хората които ги играят, предпочитат повече тези, които са придружени с песен.

 Учителят казва „ в момента в който се започне дадено хоро, от даден тон, ето я лечебната сила.“ Ако съответното хоро започне от съответния тон, вибрацията на това хоро действа върху съответният орган. - „ Ако го вземете този тон вярно, веднага ще почувствате в себе си успокоение, малка радост и колкото и малка да е тази радост, тя внася в душата светлина, проблясък и като че слънцето е изгряло.“
 
Друг интересен момент е положението на музикантите в хорото. Те се разполагат в центъра му. Там се концентрира енергията. Всички други играят около тях. Комбинацията между музикантите, танцуващите, ритъма който носят и песента прави три за щастие с изключително дълбоко въздействие. Българите в своите обичаи използва и четирите стихии.
 
Водата – Обичаи свързани с нея са: Васильовден, надпяването на китки, на пръстени, Мълчаната Вода. И после по Лазаровден, когато момите хвърлят венчетата във водата, те пак ги зареждат с песен. Има движение, песен и паметта на водата. Водата пречиства тялото.
Огънят – Сирни Заговезни – Елементът е свързан с Духа, изправя ни пред нашите страхове.
Въздухът – Разчиства мислите. Самият обичай Германи, Пеперуда – те са за предизвикване на дъжд или за спирането му. Момичето изпълняващо ритуала наподобява движенията на пеперудата.
Земята – Този елемент ни свързва с физическият ни „Аз“. Обичаят, който прави връзката с този елемент, това е Еньовден – брането на билки. Този обичай е много свещен. Ние вземаме лековитата билка от земята, която я е родила, за да въздействаме на физическото си тяло и да намерим себе си.
 

Източник: portal12.bg


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв