Свързани новини

10.07.2019 09:57

ВВС: Българските делфини умират заради незаконния риболов

Видян 2982 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Обезглавено бебе делфин бе открито на български плаж неотдавна, което шокира почиващите и върна стара история в заглавията, съобщава ВВС. Малките делфини биват изхвърлени по плажове по черноморското крайбрежие всяко лято през последните няколко години - на някои липсва главата, на други - на опашката. Еколозите обвиняват незаконните бракониерски лодки, които се изпращат за улов на една от най-известните и ценни риби в Черно море - калканът.


Атанас Русев от неправителствената организация Спасете Корал Бийч заяви, че бебета делфини се хващат в риболовните мрежи, където се задушават и умират. По думите му туристи и доброволци съобщават за десетки мъртви делфини на "почти всеки един плаж" по бреговата линия на страната.


Ветеранът-еколог предупреди по БНР, че само малка част от жертвите се изхвърлят по плажовете, което предполага, че мащабът на бедствието може да бъде много по-голям. Но броят, който местните власти посочват е малко по-нисък - общо 12 до средата на юни тази година.


Представител на официалния Еко инспекторат в Бургас каза пред България Еър, че е много трудно да се установи причината за смъртта и дали е виновно човешко вмешателство, тъй като е "частично естествен процес".


Едно от обвиненията, отправени към властите, е, че не са се опитвали да съберат данни и да установят причините за смъртта. Многократните случаи на мъртви делфини и бездействието на властите предизвикаха гняв в хората, които реагираха в социалните медии в България.


Според Русев в Черно море са останали само няколко десетки хиляди делфина, а всяка година между три и пет хиляди умират.


Българското Министерство на околната среда и водите също съобщи, че е загрижено за оцеляването на вида. Всеки, който е признат за виновен в убийството или нараняването на делфините, е заплашен от големи глоби, както и до пет години затвор.


Министерството е създало спешни телефонни линии за всеки, който забележи мъртъв или ранен делфин. Българските и румънските еколози съставят база данни за смъртта на делфините в района през последните пет години и очакват тя да разкрие тревожна тенденция.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

НОИ

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви