01/02

Свързани новини

08.07.2019 10:57

Представиха Яворов и морето в Бургас

Видян 1212 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вълнуваща среща с поезията на големия български поет Яворов събра десетки бургазлии в Културен център "Морско казино". Поетичната книга "Яворов и морето" е с превод на френски език, но стихове на обичания поет звучаха още на английски, чешки и български. Кадифеният глас на нежната изпълнителка Ирина Флорин допълни лиричната атмосфера на вечерта.


Събитието се реализира с подкрепата  на Община Бургас, ВТУ "Кирил и Методий" и д-р Васил Костадинов. Стихосбирката "Яворов и морето" се издава по случай 120 години от пристигането на Пейо К. Яворов в град Анхиало (1899). Изданието е двуезично и съдържа 20 поетични творби на български и на френски език, по проект на журналиста Стоян Тончев от Поморие.


"Тази книга е великолепна и с радост ще я споделя с моите роднини във Франция и Канада. Стихотворението "Арменци" на Яворов не е само българско, то се знае от всички арменци по цял свят." Това  сподели  зам.-кметът по "Здравеопазване" д-р Лорис Мануелян. Той не скри вълнението си при прочета на емоционалната творба. Веднага след това запозна всички присъстващи с историята и поводът за написването на стихотворението.


Голямата българска поетеса Маргарита Петкова партнира на д-р Мануелян с прочит на стихотворението  "Арменци" на френски и допълни, че никой не би могъл да влезе в ръкавиците на поета Яворов.


"Тъй като аз донякъде зная френски, мога да направя сравнение между оригинала и превода. Наистина - раят, който е направил Атанас Ванчев - дьо Траси, от ада, през който е минал като преводач, е удоволствие за тези френскоезични, които ще го прочетат", заяви поетесата.


Преводач на стихосбирката "Яворов и морето" е Атанас Ванчев дьо Траси, а предговорът към нея е от доц. д-р Ярмила Даскалова от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".


Атанас Ванчев дьо Траси е номиниран за носител на Нобеловата награда за литература за 2019 година от над 300 поети от цял свят и университети, от Българската академия на науките и изкуствата, от ректора на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" проф. д-р Христо Бонджолов и Международната асоциация на поетите (Бразилия).


 "Вашето присъствие тук още веднъж показва, че ние имаме нужда от духовност и поезия. Благодаря на екипа, който представя книгата. Щастлив съм, че д-р Мануелян от Община Бургас също е тук. Двуезично издание на стихотворенията, които Яворов е написал, направи добро впечатление на всички места, в което беше представено - Бургас и Поморие, които са едни от най-духовните и поетични общини в България", заяви д-р Костадинов. Стихотворението му "Защо дойде", посветено на Яворов, бе аплодирано от публиката.


Кратък анализ на творчеството на Яворов направи и популярният поет Добромир Банев. Той бе в компанията на доц. д-р Ярмила Даскалова и проф. Николай Даскалова. Те представиха най-обичаното произведение  на  поета "Две хубави очи" в превод на английски и чешки.


Книгата "Яворов и морето"  е издадена от  "Либра скорп".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното пространство

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното