01/02

Свързани новини

03.07.2019 15:12

Как Урсула похарчи €135 млн., вместо 10 млн. за капризи

Видян 3366 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-накратко Горх Фок е ветроходен учебен кораб на германските военно-морски сили, превърнал се междувременно в символ на скандалното разхищение на средства от страна на министерството на отбраната, до степен да наричат историята „абсурдна държавна афера“. И то съвсем не само заради нелепия инцидент, при който през 2008-а се стига до смъртта на млада курсантка на кораба, а заради свързаните с проекта купища далавери, нито една от които не носи червени точки на все още министър фон дер Лайен – основна поддръжничка на проекта.


Възстановяването на кораба, построен през 1958 г., е истински политически кошмар. В течение на годините бюджетът за ремонта расте лавинообразно – първоначално планираните 10 милиона евро стават 135 милиона! И макар постоянно да се чуват гласове, призоваващи проектът да бъде изоставен поради липсата на смисъл, министърът на свой ред постоянно издава нови и нови заповеди с нареждането работата по възстановяването да продължи.


Корупция, измами с обществени поръчки, неизпълнени ангажименти по договори – около кораба всъщност няма нещо, което да е наред. И това не е голословно – по информация на Шпигел, секретен доклад на Федералната сметна палата разкрива „хаотични обстоятелства в министерството на отбраната“. Именно то носи вината за неимоверно нарасналите разходи. Упреците към него започват още от самото начало: при вземането на решението за реставрацията изобщо не е било помислено дали построяването на нов кораб няма да излезе по-евтино. След което – под ръководството на Урсула фон дер Лайен, почти всичко е било направено погрешно.


Възстановителните работи започват през ноември 2015-а, но и до днес не са довършени – корабът доскоро стои разглобен в корабостроителницата в Бремерхавен (която не се е отказала от идеята си да го задържи в залог заради 5 милиона неплатени евро) – едва преди десетина дни е пуснат частично на вода в рамките на тест. А на германските моряци им се налага да се обучават през това време на румънския ветроход Мирча.


И ако за голямата част от средствата, потънали в реконструкцията, не се знае в чии джобове са потънали, поне за 1,5 милиона е напълно ясно къде са отишли – вместо за възстановителни работи, за заснемането на екшън, наречен Истинският север, представящ делника на германските матроси. Защото се разчитало филмът да има рекламен ефект и да въодушеви младите германци да се запишат във военно-морските сили. Но и при него крайният резултат е точно толкова неясен, както и при възстановяването на кораба – изобщо не е известно къде ще бъде показан.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей

Използвайте деня, за да размислите

Използвайте деня, за да размислите и да се