Свързани новини

03.07.2019 09:47

Метеоролог: Юни 2019-а е най-топлият, измерван някога

Видян 959 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В последните дни Европа живее в рекордни горещини. Иван Цоневски от Европейския център за метеорология във Великобритания обясни в предаването "12+3" по програма "Хоризонт", че месец юни 2019 година е най-топлият юни, измерван някога – и в глобален мащаб, и в Европа.


"Юни е бил с 2 градуса по-топъл от средната температура от 1989-а до 2010 година. Това е много, защото не се фокусираме само в районите на горещата вълна, а е осреднена стойност и 2 градуса са изключително много", уточни той.


По думите му основната причина за горещата вълна в Европа е пренос на горещ и сух въздух от Северна Африка, но друг фактор е, че почвената влага е много ниска в Западна и Централна Европа и затова по-голямата част от слънчевата енергия отива за нагряване на въздуха, директно. "Ако беше по-влажна, тогава част от тази енергия щеше да отива за изпарение на водата от почвата и въздухът щеше да се нагрява по-малко".


"Ако сравним това горещо време в Европа с прединдустриалната епоха от 1850-а до 1900 година, имаме повече от 3 градуса по-висока температура, отколкото е била тогава", добави Цоневски.


Метеорологът от НИМХ Марияна Попова коментира пред БНР, че днес най-топло в България е в Северна България - във Видин, Враца, Монтана, Русе, Силистра.


"Абсолютните температурни максимуми за нашата страна са измерени през юли", уточни Попова и добави: "45,2 градуса са отчетени през 1916-а година в Садово, Пловдивско".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е идеален ден да се заемете с творчески проекти


Изпълнени с вдъхновение и креативност, днес е идеален