25.09.2008 18:45

Нещо специално за края на седмицата

Видян 1682 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Защо не яйца от пъдпъдък, вместо от кокошка


Дали имате нужда от нещо малко по-специално за хапване в края на седмицата? Отложете идеята, ако в последните 3 - 4 дни сте приготвяли обичайните кокоши яйца - омлет, на очи и пр.
Ако обаче въображението и вниманието ви към храната е достатъчно живо, направете си труда да намерите яйца от пъдпъдък. Вярно,че не е като преди години, когато ги имаше много, бяха съвсем евтини (те и сега не са точно скъпи, малко повече от 2 лева за 12) и никой не им обръщаше внимание поради неосведоменост и заради не толкова модното вторачване в здравословното хранене.
Сега със сигурност пъдпъдъчи яйца могат да се намерят в Халите и в магазините ”Фантастико”. Понякога ги има в”Била” и в „Пикадили”. Може да се предполага, че фермите за „пъдпъдъкопроизводство” нещо са закъсали,защото се намират яйца само от ЕТ ”Гари”от Етрополе, по-рядко от Бели мел,Монтанско. Но пък Националното сдружение на отглеждащите пъдпъдъци си съществува.
Твърди се,че пъдъпъдъчите яйца успокояват нервната система, повишават имунната защита, тонизират при умора, заздравяват костите и косата. Препоръчват се при гастрит, пневмония, анемия, за профилактика на рака.
Ако уикендът ви е време за наваксване, опитайте дали е вярно още едно популярно твърдение - че действат като афродизиак за мъжете.


От средновековието до Космоса


Първите писмени доказателства за “одомашняването” на пъдпъдъци са 12-и век в Япония. Казват,че и сега на децата в Япония им давали всеки ден по 1 пъдпъдъче яйце за подобряване на апетита и развитието им изобщо.
Каквото и да кажем за японците, все няма да е изненадващо,но има друг много по-интересн факт, свързан с тези яйчица.
Орбиталната станция”Мир”, един от най-успешните космически проекти на 20-и век, беше първата постоянно действаща обитаема база извън орбитата на планетата. Конструираха я години наред с добавяне на модули. На втория от тях – Квант 2 , сред най-важните научни експерименти са камерата за висока разделителна способност, спектрометрите и “Инкубатор”2 за ОТГЛЕЖДАНЕ НА ПЪДПЪДЪЦИ.
Виждате,че ни ви препоръчваме нещо случайно.


Рецепти


Българският коктейл за случая е: 120 мл Кока кола, 20 мл коняк или ром, парче лимон, лъжичка захар, 2 яйчица и се долива газирана вода до желаното количество. Без да се споменава с каква насоченост е, от Етрополе препоръчват напитка със следното твърде любопитно съдържание: 4-5 яйца, плодов сок, червено вино,или кафе (?), мед или захар на вкус. Можела да се пие ежедневно.
Разбира се,ако не сте по питиетата, можете да добавите яйчицата към всяка от любимите ви салати, или да възпитате малко търпението си като ги фаршировате.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Израел нанесе удар по Иран

Израел нанесе удар по Иран

В ранните часове на петък Израел е ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец