30.04.2019 10:04

Изменението на климата помага на короядите в иглолистните гори

Видян 1242 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна




Горещите и сухи лета са „разпалили“ безпрецедентно огнище на корояди, които унищожават обширни зони от иглолистните гори в Централна Европа. Климатичните промени, довели до тези сухи години, отслабват естествените защитни сили на дърветата и помагат за размножаването на насекомите. Това е довело до създавнето на напаст, която принуждава собствениците на земи да изсичат обширни части от иглолистните гори в Чешката република, Северна Австрия, Бавария, Словакия, съобщава Greentech.bg.

Докато короядът е естествен за иглолистните гори и играе роля в тяхната екосистема, изменението на климата е спомогнало за разпространението му отвъд нормалното – особено из монокултурните смърчови гори, засадени през последните два века.

Чешката република е най-силно засегната. Миналата година бръмбарът е съсипалл 18 милиона кубически метра смърч. Това е повече от 10 пъти повече от количеството, наблюдавано през предишните години, според оценки на Министерството на земеделието.

Очаква се тази година да бъдат засегнати 20 до 30 милиона кубически метра смърч – от общо 480 милиона кубически метра. Предвижданията на специалистите са, че положението щ се влоши в целия регион, особено предвид липсата на валежи досега тази пролет.

„Осемдесет процента от чешките смърчови гори са изложени на висок риск от смърт“, каза Яромир Блаха, експерт по горите в Hnuti Duha – екологична неправителствена организация. „Повечето от нашите смърчови гори в по-ниските и средно разположените райони вероятно ще изчезнат, при това в рамките на няколко години или десетилетия“.

По думите на чешките лесничеи, площта на съсипаната през миналата година смърчова гора се равнява на 100 000 футболни игрища.

Смърчовите гори са ключов източник на доходи за дърводобивната промишленост. Те помагат за задържането на влажността, за охлаждането на пейзажа, за улавянето на въглерода; предотвратяват наводнения и са популярна дестинация за туристи и планински колоездачи.

Короядът достига до половин сантиметър дължина. Бръмбарите се чифтосват под кората и снасят своите яйца. Ларвите правят тунели, хранейки се с дървесината на дърветата, което ги убива. Младите екземпляри, достигнали зрялост, излитат и, когато времето позволява, повтарят процеса – веднъж или два пъти на сезон.

Министърът на земеделието на Горна Австрия Макс Хигелсбергер заяви в доклад пред горското стопанство през 2018 г., че ситуацията е „драматична“, тъй като повече от половината от изсечения дървен материал в неговия регион е увреден и собствениците на гори отчитат огромен спад в доходите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне