24.04.2019 10:04

Откриват паметник на хан Котраг в Татарстан

Видян 1290 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


На официална делегация между представителите на фондация „Въздигане“ и кметството на град Тетюши, Татарстан се избра местоположението и датата на поставянето на паметника на хан Котраг – 27.07.2019 г. Паметникът ще бъде поставен на връх над река Волга с директен изглед към град Болгар, някогашната столица на Волжка България. На брега на Волга акостират повече от 100 кораба на сезон, а всички туристи слизат да разгледат града като започват първо от върха.


На мястото, където ще бъде поставен паметника изследванията сочат, че някога е имало селище, а местните определят мястото като енергийна точка за града си.  Поставянето на паметника полага начало на партньорство между двете страни за възстановяване на съвместната ни история и култура на автентичен и разбираем език, както и създаване на условия за посещение и културен обмен. Събитието ще бъде отбелязано с няколкодневен фестивал, целящ да покаже интересни запазени обичаи, традиции, фолклор, дрехи, възстановки, както от местните народи, живеещи в Татарстан, така и от България. Тези събития се стремят да поддържат активна паметта на народите, населяващи земи, отвоювани от нашите предводители.


Непосредствено преди откриването на този обект, от 5-ти юни до 9-ти юни ще се отбележи четвъртата годишнина от поставянето на паметник на хан Алцек в италианското селце Челе ди Булгерия, инициатива, задвижена отново от фондация „ Въздигане“ и Ивелин Михайлов, член на фондацията и изп. Директор на Исторически парк АД, чието откриване е в същия месец – 22-ри юни край град Варна. Паметникът на хан Алцек е първият паметник, поставен на български владетел на чужда територия, където някога са се заселили великите българи. Град Челе ди Булгерия се намира в подножието на планина Булгерия, а част от местното население учи български език и дори пее нашия химн, с който посреща българските гости, честващи годишнината на хан Алцек всяка година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да ви се наложи да работите усилено

Днес може да ви се наложи да работите усилено и да се