Свързани новини

18.04.2019 10:21

Откриха нов вид древен хищник, по-голям от полярна мечка

Видян 2376 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Шепа мистериозни вкаменелости стояха десетилетия наред, закътано в чекмедже в Националния музей в Найроби в Кения. Но сега анализът на древните останки разкри, че те принадлежат на гигантски месояден бозайник, по-голям от полярна мечка, новоописан вид, наречен Simbakubwa kutokaafrika.


 Най-големият месояден хищник, живял някога в Африка е бил по-едър от полярната мечка и от съблезъбия тигър е тежал около 1500 кг., съобщава сп. Нюзуик. Откритието е направено от американски палеонтолози, които се натъкнали на намерени през 80-те години на ХХ век останки, забравени в хранилищата на Националния музей в Найроби.

Долната челюст и зъби от Simbakubwa kutokaafrika, живял преди 22 милиона години, били изкопани в Западна Кения през 80-те години.

Натъкнали се на тях учени от Университета на Охайо, САЩ, които ги изследвали, съобщават, че хищникът е бил с дължина 2,4 метра от муцуната до опашката, кътниците му са били с дължина 6 см, а кучешките му зъби - 10 см.

Изследователите изчисляват, че 1,2-метровото животно е тежало около 1500 килограма. Това го прави един от най-големите месоядни бозайници, живели на Земята, съобщават учените. Според тях в менюто на хищника са влизали предшественици на хипопотама и слона. Видът се е появил малко след изчезването на динозаврите.

Въпреки че Simbakubwa се превежда като „голям лъв“ на суахили, този гигант не е голяма котка. Вместо това, той е най-старият известен член в група от изчезнали бозайници - hyaenodonts, наречени така, поради тяхната зъбната им прилика с хиените, въпреки че групите също не са свързани.

Хищникът е играл подобна роля в екосистемата на региона като днешните лъвове, чиито предци са се установили в Африка 3,7 милиона години по-късно.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а