17.04.2019 16:04

Представиха златните правила за дегустация на пиво

Видян 1120 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Второто издание на Националната бирена академия бе официално открито със специално събитие на Съюза на пивоварите в България (СПБ). Приятният повод събра представители на медиите, научните среди, а също и директорите на националните пивоварни асоциации на Чехия, Полша, Румъния, Словения и Унгария. Водещ презентатор бе преподавателят по технология на пивото от Университета по хранителни технологии (УХТ) – Пловдив, д-р Петър Недялков. Експертът представи изискванията за съхранение на бирата, чрез които се запазват полезните й качества и органолептика. Той сподели и основните стъпки в усвояването на „златния бирен етикет“, който започва с познанията за различните стилове бира, начините за разливане и дегустация на пивото.  Д-р Недялков подчерта, че бирата е нискоалкохолно питие, продукт на ферментация и традиционно се произвежда от пълноценни натурални суровини – вода, малц, хмел и пивни дрожди. Те са с доказани хранителни свойства, богати на витамини, антиоксиданти, минерали, соли и фибри. Именно характерните качества на съставките на пивото и особеностите на технологичния процес, правят възможно производството на повече от 55 000 марки и над 100 вида пиво, според които се определя т.нар. „стил“ или „тип“ бира.

  Интересен факт е, че  пивото съдържа близо 900 съединения, които обуславят спецификите и характера на напитката. По време на събитието от СПБ посочиха, че българите продължават да предпочитат произведената в страната бира. Този избор се обуславя от традиционното разнообразие на асортименти, вкусове и високото качество на категорията, гарантирано от съвременните технологии и практики. През 2018 г. консумацията на бира на глава от населението в България  е 75 литра или 150 стандартни бутилки пиво. 93% от изпитата в страната бира е дело на компаниите, членове на СПБ.  Все повече се утвърждава тенденцията за нарастващ интерес на потребителите към безалкохолните и нискоалкохолни бири. 


От всички алкохолни индустрии пивопроизводството е единственото, което  позволява продуктът да бъде с 0% или под 0,5% алкохол. В същото време безалкохолното пиво съдържа същите натурални съставки, вкусови и ароматни качества като традиционната бира. Все по-широко се развива и сегментът на специално разработваните бутикови пива, включително с повишено съдържание на антиоксиданти и витамини – позитивна тенденция, която предоставя различни възможности на пазара за удовлетворяване на изискванията на все повече потребители.Д-р Петър Недялков опроверга мита, че бирата от една и съща партида е различна в различните опаковки. „Единственото, което се случва, е че пивото преминава през различни бутилиращи линии - за стъкло, кенове, кегове или PET, но това не променя самия продукт. Трябва да се отбележи обаче, че видът опаковка има значение за срока на годност на пивото.


Ето защо, ние винаги съветваме потребителите внимателно да четат етикетите, още повече, че произвежданите в страната бири имат списък на съставките и стойността на калориите на етикетите си“, сподели той. Доброволният ангажимент на индустрията в ЕС за предоставяне на хранителна информация върху етикетите на пивото е голямото постижение и за българските пивовари. Почти 100% от произвежданите у нас бири имат списък на съставките върху етикетите си, а 98% - на калориите. Това ни отрежда една от лидерските позиции във внесения в ЕК отчет на Пивоварите на Европа „Гордеем се, че сме прозрачни”.„Националната бирена академия продължава и през тази година с поредица от инициативи, с които  се стремим да разширим познанието за пивото и съвременната бирена култура. Едно от най-важните неща е прозрачно, с научни доказателства и факти, но по разбираем  и популярен за крайния потребител начин, да дадем информация за категорията и технологичния напредък в пивоварната индустрия“, обясни изпълнителният директор на СПБ, Ивана Радомирова.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е