07.03.2019 12:03

Приказка на приказките излезе на книжния пазар

Видян 1216 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


От векове хората се увличат по приказните сюжети. Плетенето на истории бележи своето начало още в древността, когато с митове хората се опитвали да обяснят явленията в природата около себе си. По-късно митовете се прераждат в приказки и специални разказвачи обикаляли от село в село и от град в град, събирайки тълпи от жители, които жадно поглъщали всяка дума. Традицията за предаване на вълшебни истории за далечни времена, несъществуващи и фантастични места и герои, е останала в човешката култура, макар приказките вече да се различават съществено от оригиналните версии. „Снежанка“, „Пепеляшка“, „Хензел и Гретел“, „Спящата красавица“, „Котаракът в чизми“, „Кралят елен“ са приказки, които слушаме от деца. Ала малцина знаят, че всъщност сюжетите им не принадлежат на Братя Грим или Шарл Перо, а водят началото си от сборника „Приказка на приказките“, издаден през 1634 г. в Неапол. Негов автор е Джан Алезио Абатутис.


Две години по-късно е издаден и вторият том, след което книгата като цяло потъва в забвение .Съчиненията в тази книга обаче са повлияли на всички по-късни разказвачи и сладкодумци и са навлезли в европейската култура така трайно, както поемите на Омир, „Божествена комедия“ и драмите на Шекспир. В третия том на своите приказки, Вилхелм Грим отдава почит на своя неаполитански предшественик, като пише:  Може да гледаме на тази колекция от 50 приказки като оригинални версии и макар книгата да не е превеждана на френски или друг език, все още може да се счита за база, за произлизаща директно от народните традиции… Базиле не си е позволил да прави промени в съдържанието, дори в най-малките подробности, а това придава на работата му особена стойност.  Възроденият интерес към старото неаполитанско издание, което придобива известност под името „Пентамерон“ или „Петоднев“ – заради структурата на разказа, следващ „Декамерон“ на Бокачо, - води и до разбулване на мистерията около неговия автор. Зад псевдонима Джан Алезио Абатутис се крие неаполитанският поет Джамбатиста Базиле (1566-1632), чийто епохален труд е публикуван след неговата смърт от сестра му Адриана, на която той посвещава много от стиховете си, които по тогавашната мода са изпълнявани като песни. Джамбатиста Базиле е роден в Джулиано в небогато семейство, като млад си опитва късмета във венецианската армия, а след това преминава на служба в двора на различни владетели и накрая дори е удостоен с благородническа титла. „Приказка на приказките“ събира разнородни истории от тогавашните европейски бит и обичаи, обогатява ги с митологични сюжети, прикачва им фолклорни елементи и ги увенчава с поука, която и до днес забавлява млади и стари. Книгата идва на български език с превод от Владимир Молев, корица от Фиделия Косева, оригинални илюстрации от Франц фон Байрос и логото на издателство „Милениум“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец