Свързани новини

06.03.2019 17:03

Най-добрите филми от Оскарите и Кан в София от утре

Видян 1177 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-добрите филми от Оскарите и Кан ще бъдат излъчени на започващия утре в НДК София филм фест. Сред основните заглавия е спечелилият наградата на американската филмова академия и прочул се у нас особено заради участието на Димитър Маринов хит, преведен като Зелената книга, а всъщност по-точно Справочникът на Грийн.Прехваленият Рома на Куарон, представян от негледали го на голям екран критици като нова класика също е в програмата. От Кан и Оскарите тук е полският пропаганден Студена война. Специално препоръчваме друго канско заглавие с отличие Капарнаум на Надин Лабаки – невероятен и вълнуващ разказ. Фестивалът, който беше отличен от Варайъти сред 50-те топфорума на киното в целия свят, е предвидил и интересни документални премиери като Дворците на народа, където на екрана излизат нашият НДК, парламентът на Румъния и другите емблеми на соца в Източна Европа. Празнувайки половинвековния юбилей от Уудсток, 23-тото издание на Международния фестивал, стартирал като Мюзик Филм Фест и духовен продължител на Рок Филм Фест, ще предложи на зрителите всичко, от което един истински фен на киното има нужда! Той се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община и част е от Календара на културните събития на София за 2019 година. Реализира се в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на Програмата Творческа Европа MEDIA (Creative Europe Media) на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели. Официалното откриване на 23-тия София Филм Фест е днес, 7 март, в първа зала на НДК с премиерата на най-новата документална творба на Андрей Паунов Да ходиш по вода. Неговият документален филм разказва за станалия знаменит предпоследен проект на световноизвестния български майстор на опаковането Кристо – Христо Явашев, върху водите на езерото Изео в Италия.


Церемонията по награждаването ще се състои на 16 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 28 март.


За 17-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за млади кинаджии – за първи или втори игрален филм София – град на киното, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община.


Великият полски режисьор Кшищоф Зануси ще бъде специален гост на фестивала и ще бъде удостоен с Наградата на София за своя принос към изкуството на киното, а киноманите ще могат да видят специална ретроспектива от избрани негови филми, както и най-новата му творба ЕТЕР, чиято премиера беше преди месеци на фестивала в Рим.


Обичаният български рок музикант Кирил МАРИЧКОВ ще получи Наградата на София, комрпозитор на филми като Вчера, за своя принос към изкуството на киното и музиката и във връзка със 75-годишнината му. В негова чест ще бъде показан филмът Щурците – 20 години по-късно (1988).


Подробна информация за фестивала ще намерите на www.siff.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Превърнете активността си в предприемчивост

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Превърнете активността си в предприемчивост,