Свързани новини

05.03.2019 11:03

Големият взрив не е бил началото

Видян 1074 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Вселената започва с гръм и трясък! Поне това е най-честото обяснение: Вселената и всичко в нея е възникнало в момента на Големия взрив. Пространството, времето и цялата материя и енергия вътре са започнали от една единствена точка, а след това се разширяват и охлаждат, водейки до нарастване милиарди години на атомите, звездите, галактиките и купчините галактики, разпръснати в милиарди светлинни години. Това е завладяваща, красива картина, която обяснява толкова много от това, което виждаме. За съжаление, това също е погрешно и учените знаят това почти 40 години, пише Форбс.

Идеята за Големия взрив се появява за пръв път през 20-те и 30-те години. Когато се погледнат далечни галактики, се открива нещо странно: колкото по-далеч от нас се намират, толкова по-бързо те се отдръпват от нас. Според теорията за общата относителност на Айнщайн, статичната Вселена би била гравитационно нестабилна; всичко необходимо, за да се отдалечи един от друг или да се сблъскат един към друг, ако структурата  на пространството се подчини на законите му. Наблюдението на това очевидно противоречие ни научи, че Вселената се разширява днес и ако нещата се разделят с времето, това означава, че те са били по-близки заедно в далечното минало.

Три специфични неща, които биха се очаквали от Големия взрив, не се случиха. По-специално:

    Вселената няма различни температури в различни посоки, въпреки че площ от милиарди светлинни години в една посока никога не е имала време (от Големия взрив) да взаимодейства или обменя информация с площ от милиарди светлинни години в противоположна посока.

    Вселената няма измерима пространствена кривина, която да е различна от нула, въпреки че Вселената, която е перфектно пространствена, изисква перфектен баланс между първоначалната експанзия и плътността на материята и радиацията.

    Вселената не разполага с остатъци от свръхвисоко енергийни реликви от най-ранни времена, въпреки че температурите, които биха създали тези реликви, би трябвало да съществуват, ако Вселената беше произволно гореща.



Горещия Голям взрив наистина се е случил, но не се разширява само, за да се върне в първоначалното си плътно и горещо състояние. Вместо това, много ранната Вселена претърпява период от време, в който цялата енергия, която ще отиде в материята и радиацията, която познаваме днес, е свързана в тъканта на самото пространство. Този период, известен като космическа инфлация, приключва и поражда горещия Голям взрив, но никога не създава произволно горещо, плътно състояние, нито пък създава особеност. Това, което се случи преди инфлацията (Вселената се разширява експоненциално) - или дали разширяването е било безкрайно в миналото - все още е открит въпрос, но едно е сигурно: Големият взрив не е началото на Вселената!

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей