01/02
05.03.2019 11:03

Ганиела Ангелова: Работата ми ме вдъхновява и ме кара да се чувствам полезна

Видян 17290 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Ганиела Ангелова е сред емблематичните лица на Bulgaria ON AIR. Тя е водещ на всекидневното коментарно предаване „Денят ON AIR“, в което заедно с водещи експерти и политици анализират темите на деня. Ганиела има над 10-годишен опит в телевизионната журналистика. Преди да стане част от екипа на Bulgaria ON AIR води публицистично предаване, новинарски емисии, сутрешен блок, централна емисия новини и икономическо предаване в различни телевизии. Всяка събота зрителите на Bulgaria ON AIR могат да гледат и авторското й предаване „Опорни хора“.

Имате много специфично и нестандартно име, има ли някаква история около него?



Признавам, като дете много страдах поради спецификата на името си. Беше ми омръзнало да обяснявам, защо с "Г", а не с "Д". И досега е така. Дядо ми, който беше писател, се чудел какво име да ми избере – хем да угоди на баба ми, която се казва Ганка, хем да е нещо различно. И така се натъкнал на една героиня на Йовков - Ганаила. Пречупил го през перото си, и ... на белия лист се родила идеята за Ганиела.



Сама ли се насочихте към НАТФИЗ? Как дойде любовта към журналистиката?



Да, сама се насочих и то под въздействието на емоцията. Реших го месец преди изпитите. Това е твърде кратко време за подготовка, но Господ си знае работата. Получи се, даже бях втора в списъците.Относно журналистиката - тази любов ми е наследствена - от баща ми. Закърмена съм със звуци от тракане по клавишите на пишещата машина. Мисля, че се влюбих в професията доста рано, но ми трябваше време да го осъзная. Сега съм убедена, че това е моето призвание!



Как започна телевизионната Ви кариера?



Абсолютно случайно, като всичко хубаво в този свят. Бях на 22 години. когато дойде предложението да водя предаване за българите в чужбина, в първата българска интернет телевизия. Звучеше ми много екзотично, но реших да опитам. Още тогава ме хвърлиха в дълбокото - публицистика, на живо с политици, икономисти и популярни личности. Беше голямо предизвикателство за мен. Помня, че в началото не спях по цели нощи, за да се подготвя за разговорите и треперех като лист на шапката на предаването.



Телевизиите често са критикувани, че разчитат на по-малко позитивните новини. Какво мислите по този въпрос?



Да, това е чест упрек. И не само към телевизиите, а към всички медии. Много хора ми казват: „Не гледам вече телевизия, защото ни залива с негативна информация“. За съжаление няма как да пренебрегнем негативните новини и събития, защото медиите отразяват това, което се случва. И понякога негативните новини и скандали предизвикват много по-голям интерес от позитивните новини. Ако хората бойкотират негативните новини, тогава и медиите ще се принудят да търсят повече позитивното. Нека да не забравяме, че този процес е двустранен. Медиите трябва да търсят баланса между отразяване на събитията и предоставяне на трибуна за качествен анализ. Едното не трябва да бъде за сметка на другото – затова и специално в Bulgaria ON AIR поставяме акцент върху положителните новини, върху постиженията. Всяка вечер в „Денят ON AIR” пък се стремим да предложим на зрителите задълбочени разговори, които да обяснят случващото се около нас. Защото анализът на събитията също е изключително важен.
Като журналист, има ли в момента точка по света, или регион, или процеси, които следите и са Ви особено интересни?
Няма точка, която да ми е безинтересна. За съжаление, светът днес е непредсказуем. И опасен. Новият световен ред разбърква парчетата от пъзела. Как ще се наредят? Ще живеят ли хората по-добре? Ето това са въпросите, които ме вълнуват. Разкол има навсякъде. Вижте разделената Европа, която страда от липса на лидери, разделеното общество в Америка, Венецуела е на крачка от гражданска война, а предизвикателствата, пред които е изправен Близкия Изток изглеждат нерешими. Не зная какъв е изходът, но определени сценарии ме плашат.



Спазвате ли някакви правила като водещ на коментарно предаване, или разчитате на непосредствеността?



Основното и най-важно правило е да слушам събеседника си. Водещият не трябва да се прави на по-умен от госта си, защото целта на разговора не е да се покаже кой знае повече, а да се произведе качествено съдържание. В същото време е много да важно и водещият да следи не само това, което събеседникът казва, но и да усеща кога гостът умишлено бяга от даден въпрос. Това също носи много отговори.
Смятате ли, че тв водещ винаги трябва да търси баланса, иначе ще загуби връзката си с всички зрители и ще елиминира част от публиката?
Това е задължително!Балансът и обективността са в основата на журналистиката. На качествената, независима и конструктивна журналистика. Все пак ние сме работим за Нейно величество публиката и носим огромна отговорност. Имам любима мисъл на Малкълм Екс, американски военоначалник, борец против расизма, който казва „Медията е най-могъща на света. Тя има силата да направи невинния виновен и виновния невинен. Власт, която контролира съзнанието на масите”.В този ред на мисли, ние трябва да внимаваме с тази власт. И всеки журналист трябва да си дава сметка за отговорността, която носи пред обществото!



Как дойде идеята за документалния ви филм „Тайните на Вселената“ и кое е най-любопитното, което научихте в ЦЕРН?



Хората не знаят какво стои зад 96% от Вселената. Точно тази неизвестност и купища фундаментални въпроси без отговори като какво се е случило в първите секунди след Големия взрив, довел до създаването на Вселената, ме провокираха да създам този филм. Тези 96%се състоят именно от т.нар. тъмна материя и на този етап учените не знаят какво стои зад тях. Експериментите, които се провеждат в ЦЕРН в близко бъдеще ще доведат до основно преразглеждане на нашите представи за това как е устроен светът, до пренаписване на учебниците!
Трябва да сме изключително горди с постиженията набългарския екип там и неговия ръководител, проф. Леандър Литов. Българските учени за пореден път доказват, че са едни от най-добрите в света!



Много малко хора в България са чували за един от най-продаваните европейски художници Емил Стойчев, Вие как стигнахте до него и направихте дори филм?



Много често си задавам въпроса- Каква държава сме, след като не ценим достатъчно нито учените си, нито хората на изкуството? За Емил Стойчев знам от майка ми, която е художник. Неговата биография е много интересна. Първата му изложба е свалена от властта, но  Богомил Райнов купува почти цялата експозиция. Обиден и неразбран тук, през 70-те години Емил Стойчев заминава за Париж и бързо добива популярност . В началото на 90-те години Жак Ширак, тогава кмет на Париж, го кани да направи изложба в двореца Багател и я открива лично. От неговите картини струи светлина, до която имах възможност да се докосна.



Личи си, че работата Ви в "Денят ON AIR" пасва на излъчването Ви. Но каква сте като човек?



Обожавам работата си, тя ме вдъхновява и ме кара да се чувствам полезна. Колкото до това, каква съм като човек - трудно ми е, пък не е и редно да давам оценка за себе си. Старая се да съм добър човек, да се уча от грешките си и постоянно да надграждам себе си. Дали успявам, могат да кажат другите.



С много популярни и известни личности сте се срещали, имате и прекрасни интервюта с тях, но коя среща все пак остави най-силен отпечатък?



Благодарна съм за възможността да се докосвам до невероятни хора! Хора, от които често си „открадвам“ по нещичко – светоглед или ценна житейска мъдрост.
Най-силен отпечатък у мен оставиха срещите с Джоко Росич. Той беше пример в много отношения и истински родолюбец. Как само говореше за България и съветваше със сълзи на очи младите да не избират Терминал 2. Много исках да направя филм за него, защото той има много интересен житейски път. Но времето не ни стигна...



Сигурен съм, че свободното ви време е изключително малко, но все пак, къде релаксирате?



Наистина е малко и за това е толкова ценно за мен.На въпроса Ви ще отговоря така - няма значение къде, важното е с кого. Не местата, а хората правят незабравимите моменти. Не правя компромиси със свободното си време и го посвещавам на хората, които обичам!



Тази година коя държава планирате да посетите и с какво ще ви привлече?



Предизвикателство за мен са нестандартните дестинации, в които откривам нещо, което не съм очаквала. Харесва ми моментът на изненадата. Когато тръгваш без никакви очаквания, тогава ти се случват най-прекрасните изживявания. Това е и житейската ми философия.


 Какво ще пожелаете на нашите читатели?



Ще започна с най-стандартното, но то е и най-важното - бъдете здрави! Имайте вяра, търсете истината, правете добро и нека любовта, във всичките й измерения, да бъде Ваш пътеводител! Обичайте се и си го казвайте!




Визитка:



Ганиела Ангелова е сред емблематичните лица на Bulgaria ON AIR. Тя е водещ на всекидневното коментарно предаване „Денят ON AIR“, в което заедно с водещи експерти и политици анализират темите на деня.
Ганиела има над 10-годишен опит в телевизионната журналистика. Преди да стане част от екипа на Bulgaria ON AIRводи публицистично предаване, новинарски емисии, сутрешен блок, централна емисия новини и икономическо предаване в различни телевизии.
Всяка събота зрителите наBulgaria ON AIR могат да гледат и авторското й предаване „Опорни хора“.










Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци