Свързани новини

15.03.2009 11:57

Над 50 хиляди видяха изложбата на Пикасо в София

Видян 2254 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 52 000 души са посетили изложбата на Пабло Пикасо в Националната галерия за чуждестранно изкуство до 14 март, каза за БГНЕС Петя Савчева от Галерията.


Само на 14 март 2009 г. през залите с творби на великия майстор са преминали 3 000 души. "Над 50 процента от тях бяха деца и млади хора", подчерта Савчева. Днес през целия ден пред галерията се извиваше огромна опашка от чакащи и в някои часове тя достигаше до храм - паметника "Александър Невски", предаде репортер на БГНЕС. Според галеристите българската публика вече има рефлекс към подобни прояви на високата култура, което предпоставя голямото търсене. От галерията бяха категорични, че не се притесняват за сигурността на картините, въпреки претоварената обстановка. По утвърдена традиция българите се струпваха да видят Пикасо в последните дни на изложбата и повишеният интерес, според галеристите, не е резултат от безплатния вход до 15 март. Поклонниците на творчеството на Пабло Пикасо са от всички възрасти - малките деца се радват на керамичните изделия и свободното боравене с материалите, а студентите и учениците - на различните похвати, с които той работи. Младите твърде често се оказват и много добре подготвени предварително, разкриха галеристите и признаха, че остават оптимисти за бъдещето на българската култура. От 17 декември 2008 г. до 15 март 2009 г. в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София бяха показани 74 оригинални творби на Пикасо, 11 керамични копия и 24 негови фотографии, заснети от Люсиен Клерг. „Аз не търся. Аз намирам: Пабло Пикасо” е първата представителна изложба в България на великия живописец, график, скулптор и керамик. Творбите са притежание на няколко от най-значимите колекции с произведения на Пабло Пикасо в Малага, Барселона и Мадрид. Осемдесет и петте творби на Пикасо попадат в няколко раздела: графика (44 произведения); керамика (18 творби); живопис (масло), акварели, офсет, текстил, смесена техника, рисунки (23 експоната).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,