Свързани новини

09.02.2019 08:02

Един човек на Венелин Шурелов

Видян 1750 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проектът “Един човек” е предложение за изграждане на високотехнологична интерактивна инсталация в публично пространство. Инсталацията е комплексно технологично съоръжение с множество строго определени функции. Визуално обектът представлява:


    Антропоморфна фигура, изградена от:


1.1.                  Модулна стоманена фермова конструкция


1.2.                  Двустранно разположени LED екрани 42 бр. iMPOSA®E III Display с обща площ 62 м2 *


    Към екраните се подава динамично съдържание, което се генерира от компютърен алгоритъм в условно два режима.


2.1.                  Първият режим е свързан със сигнал получаван регулярно от камера на живо и система за проследяване на движението (motion tracking). През определен интервал от време, кратък запис от видеонаблюдението се качва на някои от екраните, като всеки от тях е “уловил” един или няколко минувачи. Така голямото “екранно тяло” ще изглежда съставено от множество други по-малки фигури, рефлектирайки “пулсът” на града.


2.2.                  Вторият режим е вграждане/добавяне на временно запазени кратки записи от последните 24 часа. Тези записи ще бъдат организирани динамично, посредством специален алгоритъм, определящ реда в зависимост от данни свързани със самия град – например: температура, качество на въздуха или други публично достъпни онлайн бази от данни. В този режим мултимедийната скулптура изследва влиянието на града, на средата върху нас в артистичен контекст.


Вторият режим е свързан с динамично генерирано съдържание, визуално и текстово, създадено от специализиран компютърен алгоритъм. В технологично отношение това е най-иновативната част от проекта. С широкото навлизане на технологиите в нашето ежедневие, компютърното управление на множество системи свързани с инфраструктура и околна среда, количеството на данни, често събирани от сензори в реално-време се увеличава в геометрична прогресия. Този вид данни формират едно ново информационно пространство, често наричано – BigData. Желанието ни е да създадем програмен код, който да работи с подобни данни – Big Data, чрез събиране, анализ и визуализация на информация свързана с града, неговата динамика, качеството на околната среда и пр. Визуализирането и интерпретирането на тази информация като артистичен материал, ще предостави една нова перспектива към града и неговите жители.


Двата режима за генериране на екранно съдържание работят синхронно в изграждането на една хомогенна визуална среда.


Инсталацията “Един човек” попада в категорията на процес-ориентираното изкуство, в което начините за взаимодействие с творбата са съставен и съдържателен елемент. Чрез своята функционалност произведението е отделено от контрола на автора и представлява гъвкава структура, зависеща от поведението на хората и промяната на околната среда. Мястото, на което е разположена творбата изисква такъв подход. Съвременните технологии позволяват да се изграждат системи с отворен достъп, с по-скоро либерален, отколкото авторитарен начин на функциониране. Изграденият на този принцип обект би бил добро отражение на обществения образ в настоящия момент.


Фигурата, която доминира в публичното пространство не е конкретна историческа личност, а сбор от едно постоянно актуализиращо се множество от случайни минувачи или нарочни посетители. Интерактивният елемент води до възможност за игрови взаимоотношения, но би могло до доведе до остри социални послания. Изграждането на подобна платформа би била добър знак за развитието на демократичните процеси у нас.


Предложението, което отправяме към комисията е да развием съвместно със Софийска община проекта в следващ етап, наречен Платформа за екранни изкуства. Предлагаме да реконфигурираме отделните LED дисплеи и металната модулна конструкция, така че да образуват екран със стандартни пропорции. Той ще е с приблизителни размери 12 х 7 м., разположен в активна зона в публичното пространство, която можем да уточним след внимателно обсъждане и анализ на градската среда. Фондация ДА ЛАБ може да се ангажира с организацията: административна и тематична на съдържанието, представено на тази медийна платформа. Нашата представа е свързана със създаване на една алтернатива за представяне на широк спектър от екранни изкуства: експериментален филм, видео арт, фестивални прожекции, селекция от късометражни филми и т.н.


“Платформа за екранни изкуства” ще е достъпна за различни културни организации и институции, за организатори на фестивали, за групови и самостоятелни авторски проекти.


Предложението ни има за цел да осигури устойчивост на инициативата свързана с развитието на изкуство в публична среда, както и да удължи ползата от инвестираните в проекта публични средства.


 Фондацията е учредена през 2018 г. от Галина Димитрова-Димова, Антони Райжеков и Венелин Шурелов. Целта и е да развива, изследва и популяризира дигиталните изкуства в България. Да инициира и участва като партньор в проекти и съвместни инициативи в сферата на съвременното изкуство и култура. Да изгражда мрежи за развитие на художествени практики, смесващи изкуство и технологии, между изследователски центрове, университетски и академични структури, технологични институти, музеи и галерии, държавни, общински и неправителствени организации в България и чужбина.


Източник: subhumantheatre.com



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Рубен Аморим

Аморим е новият фаворит за наследник на Клоп

След като вчера излезе информация, че ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния