Свързани новини

04.02.2019 12:12

Алкохолът помага да говорим чужди езици по-добре

Видян 2491 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тези, които се занимават с изучаването на нов език, могат да забележат, че алкохолът - в умерени количества - им помага да говорят по-плавно. Доказано е, че бирата или чаша вино може да намали задръжките, улеснявайки някои хора да преодолеят нервността или колебанията.


От друга страна, алкохолът също така нарушава когнитивните и двигателните функции, влияе отрицателно върху паметта и вниманието и води до свръх самоувереност и повишена самооценка. Британски и холандски учени проведоха експеримент, публикуван в Journal of Psychopharmacology. И се оказва, че хората наистина говорят по-плавно след ниска доза алкохол - дори когато не мислят така.


Проучването обхваща 50 души, чийто майчин език е немският. Те учат в Маастрихтския университет, разположен в Холандия близо до границата с Германия. Всеки един е помолен да проведе небрежен двуминутен разговор с интервюиращ на холандски език. Преди този разговор половината получават вода за пиене, докато другата половина - алкохолна напитка. Количеството на алкохола варира в зависимост от теглото на човека.


Разговорите са записани и след това оценени от двама холандски говорители, които не знаят кои хора са консумирали алкохол. Участниците бяха помолени също така да оценят собственото си представяне на базата на това колко гладко според  тях са говорили. Неочаквано алкохолът няма никакъв ефект върху самооценките на ораторите; тези, които са пили алкохол не са по-уверени или доволни от представлението си, отколкото тези, които са взели вода.


Но те се представят по-добре, според хората, които слушат записите. Като цяло говорителите оценяват хората от алкохолната група като по-добре владеещи - по-специално с по-добро произношение - от тези в група на пилите вода. Оценките относно граматиката и лексиката са сходни.


Авторите посочват, че дозата на алкохола, тествана в проучването, е ниска и че по-високите нива на консумация може да нямат тези благоприятни ефекти. В края на краищата, пиенето на твърде много може да има точно обратен ефект върху плавността и дори може да доведе до неясна реч.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева