04.12.2018 15:12

Владимир Зарев с нов роман

Видян 1074 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


В романа „Поп Богомил и съвършенството на страха“ се описва приключението на една велика българска ерес – не само на нейното духовно преселение до ума и сърцето на човека, но и разпространението й през пространството и времето, докато завладява цяла Западна Европа. Вдъхновените от нея еретици в Италия са наричани катари, във Франция – албигойци, а в Англия – бугри. Богомилското учение мощно повлиява върху развитието на цялата европейска цивилизация, на религиозната догматика, върху възникването и процъфтяването на Ренесанса. Написана с много въображение и пределна поетичност, „Поп Богомил и съвършенството на страха“ е книга, която може да бъде четена и като исторически, и като приключенски, и като философски роман, но също и като постмодерен епос и мистерия.


Проникновеният й разказ за взаимовръзката между българските богомили от Х век и италианските катари от началото на ХIV век се стреми да отговори на въпросите: Възможно ли е да съществува Добро без Зло? Вечна ли е борбата между Властта и Словото и какви са отношенията между Вярата и Познанието? Жив ли е във всеки от нас страхът от смъртта, оня жизнен страх, който ни превръща в мислещи и творящи същества? Наистина ли смъртта осъществява единствено възможното човешко равенство? Каква е ролята на Умберто Еко в това интересно повествувание? Отговорите на тези и множество други въпроси ще откриете в удивителния роман на Владимир Зарев. Той е един от най-талантливите съвременни български писатели. Пише художествена проза на изключително високо равнище. Автор е на забележителни романи, сред които са трилогията „Битието“, „Изходът“, „Законът“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Хрътката“, „Хрътката срещу Хрътката“, „Светове“, „Лето 1850“, „Разруха“, „Орлов мост“ и др. Владимир Зарев е сред най-четените съвременни български автори в Столична библиотека. Той е призьор на Годишните награди „Писател на годината“ на библиотеката за 2014, 2015 и 2016 г. По мотиви от „Битието“ е заснет култовият сериал „Дървото на живота“. Вече е готов и дългоочакваният филм по мотиви от романа „Разруха“. Той ще открие „Киномания“ 2018. Режисьор на продукцията е Петър Попзлатев, а   сред актьорите, които участват, са Елена Телбис, Ирини Жамбонас,  Светлана Янчева, Руши Видинлиев, Леонид Йовчев, Ивайло Христов,  Красимир Доков, Ицхак Финци и др.  С книгите си Владимир Зарев е посланик на българската литература по света. Негови творби са превеждани в Германия, Австрия, Русия, САЩ, Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция, Хърватия, Сърбия.     


     Авторитетният „Берлинер Цайтунг“ пише: „Владимир Зарев е българският Балзак!“. А вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ оценява изключително високо „Разруха“: „Ние очаквахме големият роман на промяната да се появи в Полша, Унгария или Чехия, но той дойде от България“. Като главен редактор на елитното списание за българска и световна литература „Съвременник“, той работи за отстояване и популяризиране на българската духовност. Владимир Зарев беше част и от експертното жури на проекта „Ръкописът“ на Българската национална телевизия, чрез който се даде шанс на млади и талантливи автори да развият потенциала си на писатели. Владимир Зарев е носител на редица престижни награди, сред които Националната литературна награда „Иван Вазов“ и Националната литературна награда „Елин Пелин“, която се връчва веднъж на 10 години за цялостно творчество и принос в областта на белетристиката. Носител е и на държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“. През 2017 г. излезе и „Владимир Зарев. Литературна анкета“ от проф. Николай Димитров. А през 2018 г. писателят е номиниран в категория „Творци на изкуството“ в най-престижния конкурс за академици на БАН.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е