23.10.2018 14:30

Остров Мигинго - трудният брак между Кения и Уганда

Видян 2996 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Остров Мигинго е с около 2 000 кв.м. площ, а жителите са натъпкани в домове от гофрирано желязо. Няма нищо друго освен няколко бара, къщи и малко пристанище. Въпреки това повече от десетилетие Мигинго е източник на напрежение между Уганда и Кения, които не са в състояние да решат на кого наистина принадлежи. Спорът стана причина за "най-малката война" на Африка. Докато риболовните общности около езерото Виктория заявяват, че уловът им бавно намалява през годините, дълбоките води около Мигинго изобилстват от риба, като например Нилския костур.


През 2000 г. Уганда изпраща служители в Мигинго да облагат с данъци рибарите и да предлагат защита срещу пиратите. Местните се оплакват на правителството в Кения, които изпращат своите сили за сигурност на острова - ход, който едва не води до удари между двете страни през 2009г.


Кения и Уганда след това решават да създадат съвместна комисия, за да определят къде е водната граница, разчитайки на карти от 20-те години на миналия век, чието тълкуване е ключова точка на спора.


Но до решение не се стига, а островът се управлява съвместно от двете страни - брак по сметка, който има своите върхове и спадове.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби