25.09.2018 16:34

Целият свят в един град: Дубай

Видян 3572 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Дубай е горе-долу колкото София, но живее в друг век. Двумилионното сити на Обединените арабски емирства е минало отвъд не само заради парите, които прави, но и заради неудържимите иновации, идеи и мечти, които управляващите го не спират да претворяват в реалността. Получили гола дори при морския бряг пустиня, за 49 г. - от 1969 г., откакто изнасят нефт, те са успели да построят комунизъм за местните хора, които живеят без данъци, осигуровки и такси, при средна заплата над 5000 долара и допълнителна рента като мажоритарни собственици на всяка от стотиците хиляди чужди компании, регистрирани в Дубай.
Здравеопазването в уникалните им болници на практика е безплатно за тях, а на място им предоставят и лекарствата – също безплатно
. Някои плащат здравна застраховка с равностойността на 2000 лв. – средната заплата в България дава осигуровки, равностойни на 1000 лв. за лечебната система, но срещу тях се получава голямо нищо и най-скъпите медикаменти в Европа (в повечето случаи) се заплащат като отделно перо. Образованието също е безплатно, като почти 100% от местните са с висше и наистина добро.
    То се управлява две десетилетия от жена министър, също както дама оглавява министерството на толерантността – над 80% от живеещите в емирствата и 90% от обитаващите Дубай са пришълци, а друга представителка на нежния пол е шефка на министерството на щастието.
    Това министерство е нещо като нашия Комитет за държавен и народен контрол. То получава всички жалби на хората и взема мерки по тях, а на много места – например в моловете, е поставило електронни системи за гласуване с натискане на 1 от 4 емотикони – нещо като оценките от 2 до 5 за отличен, за предоставяните различни услуги.
    Дубай буквално събира целия свят в един град. Почти е готова групата изкуствени острови в залива му, наречена Светът, която изобразява континентите, затворени отстрани от морето и с рамка, обла като планетата. В момента тече разпродажбата на Европа – вижте колко актуално само. Това е по-скъпото място от Палмата, на която повечето богати българи имат имоти – също изкуствен остров с формата на любимото и единствено дърво, което естествено вирее в пясъците. Останалата впечатляваща зеленина е изкуствено култивирана срещу страшно много пари.
    Инвестициите в красива и впечатляваща среда са любимият харчлък в Дубай. Всичко най-високо на света е тук – най-високата сграда, най-високата жилищна сграда, най-високия хотел, най-високото виенско колело дори. А също най-големите: най-грамадната сграда в света – новото летище Ал Мактум, най-мащабния мол, най-обемния аквариум, заселен с безброй акули, манти и какви ли не морски обитатели, че даже и 5-метров алигатор на въображаемия бряг.
Мечтите не спират и в града, където само допреди 18 години не е имало дори 1 небостъргач, а сега са стотици, до 2020 г., когато Дубай посреща световното Експо и иска да смае останалия свят, ще бъде готова първата 1-километрова сграда на планетата. За нея е направен специален изкуствен остров. На над 200-та етажа ще има всичко, каквото си помислите и, разбира се, новия най-голям мол в света.
    Докато София се гордее със своите надминали 1 млн. туристи, съпоставимият Дубай миналата година посреща 16 млн., а тази те ще надминат 17 млн. За турист се брои човек с поне 2 нощувки в емирството. Приходите от туризма, без съпъстващите дейности като шопинга, транспорта и т.н., са колкото половината БВП на България. Само от един бранш, само от 1 град, голям колкото нашата столица.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.