19.09.2018 15:05

Откриват уникална Опера в Истанбул

Видян 1809 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Сградата на новата Истанбулска опера ще отвори врати през 2019 г. в обновения Културен център „Ататюрк“ – една от иконите на турския мегаполис. AKM (Atatürk Kültür Merkezi), както е по-известен центърът в Турция, ще бъде изцяло реконструиран, за да се превърне в един от най-амбициозните многофункционални арт центрове в Европа и архитектурен символ на Истанбул.


 Проектът е дело на „Табанлъоглу аркитектс“ и се ръководи от арх. Мурат Табанлъоглу, син на Хаяти Табанлъоглу, един от проектантите на AKM, открит през 1969 г.АКМ дължи появата си на Анри Прост - френски архитект, който изработва градоустройствен план на Истанбул през 1936-1937 г. с препоръка на мястото на казармите „Топчу“ и гробището в близост до тях да бъде построен голям площад с опера. За проектант на Истанбулската опера и театър „Шишане“ той препоръчва френския си колега Огюст Пере. Но Втората световна война спира всякакви проекти и работата по „Таксим“ се подновява отново през 1946 г.Първата копка на АКМ обаче е положена чак през 1956 г. от турски проектанти. Открит е на 12 април 1969 г. като Истанбулски дворец на културата, но само след година е унищожен от пожар, избухнал по време на спектакъл. След основен ремонт отваря врати отново през 1977 г., но вече с името Културен център „Ататюрк“.През 1993 г. центърът е обявен за „градска защитена зона“, а през 1999 г. - за защитена културна забележителност. Най-новият проект „Опера и културен център“ в Истанбул, започна с изграждането на 5 културни блока върху площ от 102,736 м2 в сърцето на площад „Таксим“.


 Според архитектурния план ще се състои от една централна и две театрални зали за общо над 3700 души с уникалната възможност огромни екрани да показват спектаклите навън. Освен това са предвидени звукозаписни студия, зали за репетиции, изложбени и конферентни зали. Комплексът ще разполага и с художествени галерии, ресторанти, кафета, сувенирни магазини и подземен паркинг. Планувана е и цялостна реорганизация на площад „Таксим“, така че максимално да се разшири пешеходната зона, а трафикът покрай новия Културен център „Ататюрк“ да бъде изолиран.










Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв