19.07.2018 11:07

Египет се готви да отвори мистериозен черен саркофаг и в Twitter се страхуват от най-лошото

Видян 2429 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Египетски археолози са открили масивен запечатан саркофаг на 2000 години и смятат да го отворят, за да видят какво (или кой) е вътре, което доведе до ужас по плашливите потребители на Туитър. Някои хора в социалната мрежа предполагат, че саркофагът, съчетан с неотдавнашното откритие на неолитен праисторически паметник в Ирландия, е или знак за предстоящ апокалипсис ..., или много екстравагантна маркетингова схема за нов филм на Индиана Джоунс.


Черният саркофаг от гранит е открит в гробница дълбоко под египетския град Александрия в началото на юли. Смята се, че това е най-големият саркофаг, открит някога в Александрия, дълъг 2.74м, 1.52 м. метра широк и 1.83 м дълбок, заяви генералният секретар на Върховния съвет по античността на Египет Мустафа Вазири, предаде RT.


Откриването на саркофага, макар и интригуващо, повдигна много въпроси за това защо човек би имал нужда от такава голяма гробница, какви артефакти би могла да скрие.


Интересното е, че саркофагът също е покрит с дебел слой хоросан, което предполага, че не е отварян от Птолемейски период, който е от 305 г. пр. Хр. до 31 г. пр. Хр.. Това означава, че всичко, което е вътре; човек, бижута и дрехи все още са непокътнати.


Също така в гробницата е открита алабастърна глава на човек, за която някои смятат, че може да е на погребания. Повечето древни гробници, открити в Египет, са били ограбени в една или друга ера, често оставяйки археолозите с недостатъчни данни за човека вътре. Този ненарушен артефакт дава на нетърпеливия екип рядка възможност да разкрие мумията.


Най-голямото препятствие може да се окаже как да бъде отворен саркофагът изобщо. Тежината му е изчислена на около 30 тона и неговото преместване няма да е никак лесно и вероятно ще се използва булдозер. За да не се повреди, археолозите обмислят да използват рентгенови лъчи, компютърни томографски сканирания или други научни средства, за да видят вътрешността, преди да отворят капака.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец