18.07.2018 10:33

В България са се разхождали динозаври

Видян 1580 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В България са се разхождали динозаври. Това твърдят учените от Природонаучния музей в столицата, които са открили част от кост, намерена близо до река в землището на Трън.


Тя е открита миналата година, но на терен не са успели да разберат какво е. В последствие обаче са направили пререз, обясни Латинка Христова, главен асистент в Национален природонаучен музей.


По думите й, това е динозавър от групата на Титанозаврите, някои от тях са най-големите същества, живели на планетата.


„Нашият обаче не е от тях, тъй като вероятно е обитавал някакъв остров в региона на Европа. Ходят бавно, достолепно, нашият е малък.


Динозаврите са тревопасни животни, за разлика от съвременните тревопасни, растителноядни по-точно, те не са предъвквали храната, просто са захапвали със зъбите, обрулвали са листата от клоните и директно са ги гълтали. В стомаха специални бактерии ги разграждат. Някои даже предполагат, че затова имат дълги шии – докато стоят на едно място да икономисват енергия, само въртят шията и като прахосмукачки обират растенията в района”, обясни Латинка Христова.


На мястото, където е намерена тази кост покрай Трън, със сигурност има още такива останки, категоричен е проф. Николай Спасов, директор на Националния природонаучен музей.


„Затова ние тази година организираме експедиция, която ще прави проучване на самия район и вярвам, че ще открием нови останки. Важно е също да се направи геоложко проучване на евентуалните растителни останки, на крайбрежната морска фауна. Това ще даде съвсем друга представа и за времето, в което са живели”.


Източник: бТВ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на