04.07.2018 15:07

Един от откривателите на Панагюрското съкровище - във Фамилно

Видян 1288 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Как е открито Панагюрското съкровище и защо потомците му твърдят, че държавата го е иззела незаконно от откривателите му братя Дейкови - на тези и още въпроси ще отговори един от наследниците на фамилията Павел Цветанков в интервю за предаването „Фамилно“ по Bulgaria ON AIR. Разговора с потомъка на братята, намерили златните реликви, може да гледате тази събота, 7 юли, от 10:30 часа.


През 1949 година братята Дейкови се натъкнали на ценните съдове, докато копаели  глина за тухли. „Държавата е иззела съкровището незаконно. Доказателство за това е, че по време на представяния на експозицията в чужбина, навремето Людмила Живкова разказвала, че съкровището е открито от археолози, като това изопачавало истината“, твърди Цветанков в ефира на „Фамилно“.  По думите му министерството на културата не е издавала разрешително на нито една фирма да прави копия на Панагюрското съкровище. В същото време бившият президент на Бразилия – Дилма Русев, получи копие именно от тези златни реликви преди няколко години по време на посещението си в България през 2011 година.


Зрителите на Bulgaria ON AIR ще могат да чуят автентичен запис на Павел Дейков, в който той разказва  как е намерено златото. Съкровището, което датира от края на IV и началото на III век преди новата ера, се състои от девет съда – седем ритона, амфора ритон и фиала.


Не пропускайте интервюто с потомъка на откривателите на Панагюрското съкровище на 7 юли, от 10:30 часа, в предаването „Фамилно“ по Bulgaria ON AIR.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби

Съвсем не лек ден в бизнеса

Съвсем не лек ден в бизнеса, възможни са машинации от