09.05.2018 14:05

Бестселърът Утопия за реалисти излиза на български

Видян 1286 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Представяли ли сте си идеален свят? Такъв без бедност, тревоги, в който има от всичко за всеки. Утопия, занимавала големите умове на философи, икономисти, историци и държавници в продължение на векове, или реалност, чието време е настъпило? В своето революционно проучване „Утопията за реалисти“ 30-годишният холандски визионер историкът Рутгер Брегман доказва, че моментът за сбъдването на този идеален свят е дошъл. Книгата „Утопията за реалисти, или по-високи доходи с 5 часа работа дневно и как да ги постигнем“ светкавично става бестселър в родината на автора, преведена е на няколко езика, а правата за разпространение й са откупени в повече от 30 страни. Това е една от онези редки книги, които изненадват и поставят под съмнение всичко, което мислим, че знаем за обществото, икономическите взаимоотношения и собственото си бъдеще. Отвежда ни на удивително пътешествие през историята на утопичното мислене и дава няколко смели, почти гениални идеи как да превърнем недостижимата мечта в реалност. Изкушава ни да мечтаем за по-спокоен и сигурен живот и работа, с която ще се чувстваме по-удовлетворени и творчески настроени.


Хитовата книга излиза на български с логото на издателство „Милениум“.„Утопия за реалисти“ е дръзко предложение към съвременното общество. Промените, които авторът предлага, се основават на три основни идеи:


-          въвеждане на универсален и безусловен базов доход, който да се изплаща на всички и да гарантира, че никой не живее под границата на бедността;


-          по-кратка работна седмица – стигаща до невероятните 15-часа, и гарантираща, че през това време, отпочинали и вдъхновени, служителите и работниците ще са доста по-ефективни;


-          отворeни границите по целия свят със свободен обмен на хора между всички нации.


Дръзките идеи автора бързо печелят популярност още през 2014 г., когато той прави първите си публикации по темата под формата на статии в интернет. Стратегията му за спасяване от бедността предизвиква изключителен отзвук и Брегман става желан гост на редица икономически форуми. Всяка концепция в неговата книга е подкрепена с любопитни примери: академични проучвания, постулати на известни учени, забавни анекдотични доказателства, конкретни политически проекти и успешни експерименти за справяне с бедността. Сред тях са планът на Ричард Никсън от 1968 г. за въвеждане на базов доход в САЩ и федералния проект в град Дофин, Канада. На скептиците Брегман заявява, че много от императивите на съвременното право някога са били силно противоречиви и неприемливи предложения, което показва, че колкото и авангардно и скандално да ни звучи нещо днес, то съвсем не е невъзможно, а дори става неизбежно при настъпването на определен критичен момент. Авторът дава за пример премахването на робството, еманципация на жените, декриминализирането на хомосексуалността и ни убеждава да вярваме, че нашето поколение е това, което не просто ще стане свидетел, но и само ще сбъдне неговата Утопия. Авторът Рутгер Брегман е един от най-обещаващите млади европейски мислители и писатели. Публикувал е четири книги по теми от историята, философията и икономиката. През 2013 г. книгата му „История на прогреса“ печели наградата на белгийската либерална партия, а за своята работа като публицист в The Correspodent, самият той получава две номинации за наградата European Press Prize, присъждана ежегодно за особен принос в журналистиката. „Утопия за реалисти“ е бестселър в Холандия, като дава началото на ново социално движение, чиято цел е осигуряване на универсален базов доход на гражданите, привлякло вниманието на десетки международни медии. Книгата му се радва на добри отзиви от авторитетни издания като Washington Post, Guardian, Independent и телевизионния канал BBC.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е