Свързани новини

01.03.2009 11:26

20% от японските ученици са зависими от мобилните си апарати

Видян 1940 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В Япония почти 20% от учащите в средните училища на възраст между 12-14 години изпращат средно по над 50 SMS дневно, а около 7% - над 100 съобщения, което според министерството на образованието на страната говори за зависимостта на учениците от използването на мобилни телефони.


В течение на ноември и декември миналата година министерството е провело изследване сред 10 500 ученика в 500 начални /6-11 години/, средни /12-14 години/ и горни училища /15-17 години/ в цялата страна, предаде агенция "Новости". Изследването е установило, че около 24,7% от учениците в началните училища имат собствен мобилен телефон. В средните почти половината притежават мобилни телефони – 45,9%, а сред учениците в горните класове – 95,9%. Ако в началното училище над 50 SMS изпращат само 2,4%, в средното училище – 19,5%, а в горната степен – 13,9%.


Сред децата, които изпращат над 30 съобщения дневно, над половината са отговорили, че си лягат след 23 ч. В началните класове това са 64,3%, в средните – 74,8%, в горните – 87,1%. Изследването е установило също така, че болшинството от родителите не си дават сметка за степента на зависимост на техните деца от мобилния телефон и живеят с илюзията, че държат ситуацията под контрол. Над половината от учениците в горен курс са отговорили, че у дома не съществуват правила, ограничаващи ползването на мобилни телефони. При това три четвърти от родителите са заявили, че са наложили подобни правила и ограничения.


В японското общество съществуват опасения, че учениците не използват телефоните си като средство за разговор, а за различни форми на виртуално общуване, което не може да бъде контролирано от родителите. До неотдавна учениците можеха безпрепятствено да влизат в интернет, включително в сайтове за запознанства или с порнографско съдържание. Все пак забраната на телефоните в училищата няма много поддръжници в Япония. Детските модели мобилни телефони са снабдени с GPS система, която позволява да се установи, къде се намира ученика по всяко време.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.