Свързани новини

08.08.2017 11:30

Сузанита крала от религиозна песен за Луцифер и Буда

Видян 2410 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Приликите между песента на Сузанита Луцифер и Буда, която е гледана в „Ютюб“ над 5 млн. пъти, с trap парче на арабски диджей отпреди две години вече бяха разконспирирани. Всъщност не става дума за прилика, а използване на семпъл 1:1. Този семпъл е от изключително известна религиозна песен на бахайската вяра.


Бахайството е религиозно течение, формирано преди дева века в Персия. Към днешна дата има няколко милиона последователи, най-много от които са в САЩ. Има последователи дори и в България.


Използваният в песента на Сузанита семпъл започва на 19-ата секунда от това видео. В оригиналния вариант той е изпълняван по-високо.


Оригиналната песен Allahumma Ya Subuhun е на близо 40 години. Композирана от е известния австрийски диригент и цигулар Биджан Казем Исак и е изключително популярна след последователните на бахайската вяра.


„Невероятно е как продуцентите на този клип са смятали ще подобна кражба ще им се размине“, казва продуцентът на оригиналната музикална творба Том Прайс, с когото разговаря Стоян Георгиев.


„Това е точно същата песен, която аз съм продуцирал и съм записал през 1991 г. Това беше религиозен запис. Правя много религиозна музика за бахайската вяра. Тази религия има повече от 10 млн. последователи по света. (…) Когато ми изпратиха това видео в „Ютюб“, го пуснах… Тя (Сузанита – б.ред.) пееше точно същата мелодия, но не само това – бяха използвали моя запис. В този клип може да чуете моя оригинален запис. Така че това видео в „Ютюб“ е откраднало две неща: продукцията, която аз направих през 1991 г. и песента, която проф. Казем Исаак е написал. Това са нарушения на две авторски права“, казва Прайс.


„Естествено, аз не разбирам български, затова не знам какво точно се пее, но хората, които ми сигнализираха, ми написаха, че има силен сексуален подтекст и това е много странно, защото оригиналната песен е дълбоко религиозна – тя е за бог. Тази песен възхвалява приноса на бога. Да вземеш такава сакрална песен и да сложиш сексуално съдържание беше много изненадващо за мен.


И също така бях изумен как са си мислели, че могат да се измъкнат, правейки това. Има 10 млн. души, които познават тази песен… Това е много известна песен по целия свят и дори аз съм я изпълнявал на концерт през 1996 г., по време на откриването бахайския храм в Ню Делхи. Ако беше някоя неизвестна песен – добре, но как са си мислели, че могат да вземат толкова известна песен и да я копират по този начин?


Бях много изненадан... Но аз съм убеден, че те ще бъдат принудени да я свалят от „Ютюб“ и те ще трябва да спрат да я разпространяват, защото това е нарушение на авторски права. Няма да се оплаквам за това, че съдържанието е сексуално или, че това е 14-годишно момиче. Тяхна работа е какво правят. Но не могат да правят това с музиката на някой друг“, казва Прайс.


Факт, песента беше свалена от „Ютюб“ късно снощи.


"Ако не свалят песента, ще заведем дело на момента. Но първо само ще ги помолим да махнат песента. Ако са изкарали пари от тази песен, ще ги помолим да преведат тези пари за избрана благотворителна кауза в България от наше име. Ние не искаме да ни дават пари…“, казва Прайс.


„Тези хора не са питали мен и не са питали композитора. Ако бяха питали, аз нямаше да им позволя. Те просто са взели неговата песен и са написали нови думи, което е още по-лошо. Моля информирайте вашите зрители, че тези хора никога не са получавали разрешение нито да използват записа нито самата песен. Те нямат разрешение да правят това“, категоричен е той.


„За пореден път занимаваме аудиторията с ненужни за нея неща, но това пък прави Сузанита по-популярна. Казусът за мен е много ясен и няма никакъв скандал“ – така отговори Орхан Мурад на въпрос на bTV има ли според него кражба.


„Най-отговорно заявявам, че те, децата, са използвали един семпъл от диджей Бис от Arab trap. Взели са един бийт, това са два такта. В авторското право до четири такта се води за заимстване, а не за плагиатство – каза Мурад. – Става въпрос за семпълче от два такта, което Сузи и нейните приятелчета са взели и са започнали да импровизират отгоре. Не вярно това, което каза господинът, че тя пее същата мелодия – мелодията е съвършено различна, даже малко фолклорен мотив има“.


Мурад отхвърли и твърденията, че текстът е откровено сексуален. „Това, че някой е обладан от Луцифер и Буда, значи, че в него се борят доброто и злото. Точно за това става въпрос – че показваме пръст на дявола и го караме да пали свещи, което означава, че се борим с него, за да го превъзпитаме. Толкова ли никой иска да чуе текста на тази хубава песен?!“, попита той.


„Авторът на инструментала е Бис и аз лично съм се свързала с него“, каза и Сузанита, макар да не можа да посочи кой е той.


На въпрос дали има документ, договор за авторско право, тя отговори: „Имаме доказателство, мога да ви покажа. Нека всички видят, че не крада, имаме позволение“. По думите ѝ тя е писала на диджея и той е поискал само да бъде цитиран като автор, което е направено.


„Колкото до договорите, аз имам 3 – 4 песни мои, направени на сръбски, една на турски, никой нито ме е питал, нито ме е защитил. Единият певец стана певец на Сърбия за 2001 г. с моя песен и какво от това?“, каза Мурад.


Запитани дали ще се вслушат в призива на Прайс да дадат парите за благотворителност, Мурад отговори: „Ще дарим половината, ако спечелим“. От клипа Сузанита не е спечелила стотинка, защото от „Ютюб“ не се печелят така лесно пари, посочи той.


Двамата бяха категорични, че песента няма да бъде спряна.


Досега всичко беше забавление и купон, сега всичко музикално минава към мен и ще бъде изградено на професионална основа, обяви Мурад.


Източник: бТВ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са