24.12.2016 10:02

27 неща, които може би не знаете за Коледа

Видян 1913 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Някои от тях вероятно сте чували, а за други сега предстои да научите. Трети пък са популярни, но защо и как са се случили – това може би е загадка за вас.

Този любопитен списък ще обогати познанията ни за елхите, Дядо Коледа, подаръците и за празника като цяло.

1.Една от първите коледни картички в света с образа на Дядо Коледа, какъвто го познаваме, е нарисувана от американския художник Луис Пранг през 1886 г.

2. Коледа започва да се празнува на 25 декември от 354 сл. Хр. по заповед на папа Либерий. Папата избрал тази дата, тъй като тя съответствала на деня, в който според римския календар се отбелязва рождението на слънцето (четири дни след зимното слънцестоене).

3. В миналото на Бъдни вечер в камината или в огнището се палел специален пън, наречен „бъдник“. При някои народи той бил от ела, при други от круша, дъб или бук.

4. Първата изкуствена коледна елха е направена в Германия. Била украсена с гъши пера, боядисани в зелено.

5. Най-голямото коледно дърво в света, изработено от блокчета „Лего”, е измайсторено през 2011 г. в Лондон. То било високо 10 метра и съдържало точно 600 хиляди блокчета.

6. Коледните топки по елхата са не просто играчки, а символ. Във Витлеем живеел беден художник. Когато се родило бебето Исус, той не притежавал нищо, с което да го дари. И решил да му подари своето изкуство. Застанал пред яслата и като жонгльор прехвърлил няколко топки в ръцете си. Бебето се усмихнало. Оттогава топките станали един от символите на този празник.

7. В Япония е изключително популярно коледната вечеря да е поръчана от KFC. Традицията води началото си от 1974 година, когато благодарение на много успешната маркетингова кампания пилето на KFC се превръща в коледно ястие.

8. В Испания, по-точно в Каталуния, наред с традиционните коледни символи има и едни леко притеснителни фигурки със свалени гащи. Наричат се caganer и са характерни за тази част на страната. Няма данни как точно се е родила тази традиция, която съществува от XVIII в.

9. Австрийци и германци възроптаха срещу Дядо Коледа във вида, в който го познаваме – с червени дрехи, бяла брада и порозовели бузи. Според много от жителите на тези две страни това е образ, наложен от компания за безалкохолни напитки. Най-радикалните радетели се обединиха в желанието си да върнат славата на Свети Никола, който при тях изпълнява ролята на Дядо Коледа и всъщност е първообразът на добрия старец.


Източник: National Geographic 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!