09.12.2016 11:11

Почина Джон Глен - първият US астронавт, излязъл в орбитата на Земята

Видян 1521 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Джон Глен, първият американски астронавт, излязъл в орбитата на Земята, и дългогодишен сенатор, почина днес на 95-годишна възраст, предадоха световните агенции, цитирани от БТВ.


Той е починал близо седмица, след като бе приет в болница в Кълъмбъс, щата Охайо, като причината за смъртта му не се съобщава. Авиационната кариера на Глен започва през 1942 година, когато се присъединява към военноморските сили и става пилот. На 20 февруари 1962 г. той извършва историческия си полет, при който излиза в орбита с апарата "Меркурий-Атлас 6".


Глен, който е сам в космическия кораб, обикаля три пъти Земята за близо пет часа. Тогава той е 40-годишен и е едва третият американец в Космоса. Преди през 1959 г. да се присъедини към НАСА, е участвал във Втората световна война и в Корейската война. След това е избран за един от първата група американски астронавти, той е най-възрастният от седмината, но умира последен.


Глен печели място в Сената на САЩ през 1974 г. като представител от Демократическата партия на щата Охайо и остава в законодателния орган пет последователни мандата.


През 1984 г. се включва в кандидат-президентската надпревара, но не успява да спечели номинацията на партията. През 1998 година, само година преди да се оттегли от политиката, 77-годишният Глен отново полита в Космоса - със совалката "Дискавъри" - и става най-възрастният астронавт.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и