06.02.2015 17:05

Каблешково въстана срещу своя поп - бившата рокзвезда от "Ахат" Божидар Главев

Видян 4086 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В бургаското градче Каблешково „ври и кипи“ – жителите му са се „наежили“ срещу своя поп. Хората роптаят, че енорийският им свещеник отец Божидар Главев ограничавал свободата им в църквата. Своето недоволство те са излели в подписка до Светия синод, в която настояват за отзоваването на попа бунтар. Над 700 души са се подписали в оплакването срещу бившата рокзвезда от група "Ахат", който е и автор на най-големият им хит - "Черната овца". 


Някои от местните са недоволни, че църквата им „Свети Димитър“ не е отворена всеки ден. А има и такива, които обвиняват отец Божидар в други „смъртни“ грехове – че не дава да се опее солта за курбана и изхвърля хора от храма заради палене на свещ със запалка. „Той не ми даде причастие. Оттогава повече не съм постила за Коледа... Трябвало да съм се изповядала. В София на такива големи опашки изповядват ли се хората?!", негодува пък Христина Бояджиева.


Хората се възмущават, че стои заключена и другата църква, в която служи загърбилият миналото си на автор на песента „Черната овца” отец Божидар – тази в поморийското село Горица. Жителите тук обаче са раздвоени: някои са на мнение, че по-възрастните са се отдръпнали от духовната обител, след като бившият рокмузикант наследил предишния поп и въвел нови порядки. Други пък са в защита на отец Божидар: „Той не може да огрее навсякъде! До вчера беше с едно трабантче човекът, обикаляше с жена си. И все пак възстанови църквата. За толкоз години едни и същи хора, които се бяха отдръпнали и които не ходеха на църква, сега след 90-а година станаха най-големите вярващи. Е, не става така!", по този начин обясняват раздора в Горица поддръжниците на свещеник Главев. 


Последната капка в Каблешково преляла няколко дни преди началото на учебната година. Една сутрин каблешковци с потрес установяват, че прясно боядисаното игрище на училището им е преградено. Хората признават, че част от школския двор е църковна собственост, но са недоволни, че свещеникът решава да изолира храма от детските игри.

„Отсякоха лентите за бягане и направиха тази ограда. Вярно, мястото е тяхно, но човещина ли е това?!... Все едно лъвове ще тичат вътре!", гневи се директорката на училището Мария Янева.


Недоволството на жителите на Каблешково не тревожи свещеника бунтар. Той е на мнение, че: „Нито има връщани хора от църквата, нито има някакво агресивно поведение, просто им се казва как трябва да бъде, но това се възприема на нож и не искат някой да им казва. Тези, които не са свикнали на ред, всяко изискване за ред го възприемат като гонене от църквата", твърди отец Божидар. Бившият китарист на група „Ахат“ смята, че оградата е предназначена да пази стената на храма от боклуци. 


И намесата на Синода не потушава конфликта


„Нека от Митрополията и от епархийското началство и съвет да не казват, че няма как, понеже тук сега са много бунтовни и понеже не щат да си наведат главите, ще трябва да правим някакъв компромис... И Светата митрополия, а и самите хора да разберат, че има си църковни правила", заявява духовникът. Убеден в правотата си, бунтарят поп е готов на диалог, но да научи енориашите си да спазват ред в храма.


Отец Божидар отдавна е претръпнал на коментарите и нападките по свой адрес. Трансформацията му от рокаджия в православен свещеник разбуни духовете в края на 90-те на миналия век и предизвика истински взрив от разнородни клюки. Тогава легендарният автор на рокаджийския химн "Черната овца" изуми феновете си, като зачеркна предишния си живот и светските изяви, а вместо тях прегърна кръста и молитвата и стана свещеник в малкото селце Горица, недалеч от Поморие. Още в началото местните приеха с недоверие бившия рокмузикант. Те не харесаха новоназначения си поп, като подчертаха, че причина за това не е бурното му рокерско минало. 


Селяните си признаваха, че отчето живее като аскет в храма "Св. Архангел Михаил" в Горица заедно с жена си Десислава, но го упрекваха, че не дава да се нарушават църковните канони. Те твърдяха, че са свикнали, като почине някой горичанин, независимо къде живее, да бият камбаната на храма, за да научи селото за смъртта. 


Отец Божидар обаче не давал


Казвал, че само ако има опело в църквата, тогава може да се бие камбаната. "Особен човек е този Божидар! С никого не се има. И не може да разбере, че този храм и камбана не са негови. Нашите бащи и дядовци са давали пари да се направят!" - така преди време бившият директор на училището Иван Желязков обясняваше по медиите конфликта с отчето, което за местните вече се беше превърнало в черната овца на селото.


Преди пет години около името на отец Божидар пак се разшумя. Тогава четири дни след Великден той изуми и миряните в селото, и синода в София, като пусна православния си сайт "Бъди верен". За него отчето не бе поискал благословия от сливенския митрополит Йоаникий, нито го бе уведомил предварително, но се надяваше на владишката милост. "Действах не на своя глава, а на своя отговорност", каза тогава свещеникът.


Той обясни, че новият сайт е замислен като полемичен, но отбеляза, че не искал да се пада до противопоставяне заради самото противопоставяне. „budiveren.com е създаден да критикува действия, рушащи църквата, понякога и на висши клирици - нещо, от което останалите сайтове се пазят. Този сайт е замислен като изпълнение на завета от Свещеното писание: "Не участвайте в делата на мрака, напротив, изобличавайте ги!". А в повечето случаи това се изпълнява наполовина", уточни тогава свещеник Главев.


През първите години, когато отец Божидар става Божи служител, голяма част от времето му и това на презвитерата му Десислава преминава в къщата им в Горица, където денят им протича в служба, в грижа по градинката и поддържането на храма. Но след като бившият рокмузикант взел да обслужва и Божия дом в Каблешково, а най-вече - след създаването на сайта, животът на семейството му започнал да се разкъсва между Горица, Каблешково и Бургас. В началото им било много трудно и се налагало често да пътуват до бургаското си жилище, тъй като в Горица липсвал достатъчно надежден интернет, за да обслужват електронната страница.


Още първия ден от съществуването на сайта отец Божидар получил много обаждания. Някои от колегите го поздравили, други пък веднага намерили кусури и започнали да дават съвети. Оттогава са изминали вече пет години. И макар че през това време бившият китарист на група „Ахат” е получил много адмирации за работата си по сайта, преди няколко месеца противниците му не издържаха острия му понякога език, а изригнаха като гейзер. През септември м.г. от Сливенската митрополия съобщиха, че 


братството на Гигинския манастир е скочило срещу отец Божидар Главев


Монасите от църногорския манастир "Св. Св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян", наричан още Гигински, изпратили писмо до митрополит Йоаникий и епархийския съвет срещу Божидар Главев. В него те изразили възмущението си от свещеник Главев. Калугерите се жалвали от уронване на престижа на църквата ни като цяло, от текстовете на бившия китарист в сайта му, както и от отричането на редица светци.


Гигинското братство било недоволно най-вече, че напоследък перото на свещеника било насочено срещу преподобния Силуан Атонски, който в православния свят бил почитан като светец. В писмото си монасите обвинявали не само отец Главев, че през годините статиите в сайта му предизвиквали смут и объркване сред православните християни, особено сред начинаещите, но и епархийския му архиерей в лицето на митрополит Йоаникий, че до този момент не е вземал мерки.


„Може би причината е, че той е популярен и атрактивен за медиите, които често пишат за него като бивш рокпевец“, коментирали с неприкрита завист своя колега калугерите в писмото си. От обясненията им ставало ясно, че монасите в Гигинския манастир са силно засегнати от хулите срещу св. Силуан Атонски – още повече че в тяхната обител се намира единственият досега у нас параклис, посветен на известния светогорски подвижник. 


В своето открито писмо монасите от Гигинския манастир настойчиво молели владиката да даде „нужните наставления” на своя клирик, защото този път той се опълчил срещу почитането на светец, вписан и в църковното календарче на БПЦ, което пък, както е известно, се изработва под ръководството на Сливенския митрополит Йоаникий, изпълняващ и длъжността директор на Синодалното издателство. Откритото писмо било изпратено и до официалния сайт на Светия синод.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате