Свързани новини

03.10.2012 15:56

Българин спечели литературната награда на Би Би Си

Видян 1597 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мирослав Пенков спечели международната награда на Би Би Си за кратък разказ (The BBC Short Story Award 2012)  със своята творба На Изток от Запада, съобщи най-престижната британската медия. Победителят бе обявен на церемония в Лондон, излъчена на живо по Радио 4. Пенков получава 15 000 паунда, а вторият отличен автор – южноафриканската писателка Хенриета Роуз-Инес, е наградена с 2500 паунда за своя разказ Убежище. Конкурсът на Би Би Си за разказ бе открит тази година по изключение за чуждестранни автори в чест на Олимпийските игри. Догодина той отново ще бъде само за автори, живеещи в Обединеното кралство. Съдиите от журито заявиха, че са били единодушни в избора си за разказа на Пенков за живота в България по време и след Студената война. Според организаторите На Изток от Запада изследва „трудностите за любовта, връзките и идентичността в регион, сполетян от конфликти“.


„Исках за напиша история за онези българи, които бяха отделени от родината ни и които неизбежно ще изгубят, ако вече не са го изгубили, чувство да си българин.Същевременно исках да напиша история за себе си, в чужбина, в Америка и сам в много отношения, с огромен океан между мен и хората, които обичам“, цитира Би Би Си автора.


Членката на журито, писателката и професор по творческо писане Мишел Робъртс заяви, че произведението „амбициозно и успешно обединява личния и политическия живот“.


Десет творби бяха подбрани в тазгодишния списък на номинирани кандидати за наградата вместо обичайните пет. Всички бяха излъчени по Радио 4 през последните две седмици, прочетени от водещи британски актьори.

Пенков ще участва в литературния фестивал в Челтнъм на 7 октомври.



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец

Днес идеите ще идват от далечни места

Днес идеите ще идват от далечни места, от хора от