Свързани новини

27.05.2012 12:56

Швеция спечели Евровизия за пети път

Видян 1595 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Швеция спечели конкурса Евровизия за пети път, съобщиха световните агенции. 28-годишната Лорийн донесе победата на скандинавската държава, която участва в конкурса още от 1958-ма, информира Дарик. Песента й Euphoria събра впечатляващите 372 точки от зрителското телефонно гласуване и вота на жури от музикални специалисти. Едни от най-авторитетните букмейкърски къщи прогнозираха този успех още преди състезанието в Баку да започне на 22 май. Финалът му в столицата на Азербайджан беше късно снощи и в него участваха 26 държави.


Превърналата се в сензация на "Евровизия" фолклорна формация "Бурановски баби", представяща Русия, зае второто място в крайното класиране. Междувременно стана ясно, че България, която отпадна от конкурса в четвъртък, е била на крачка от достигане до финала му.


Швеция печели "Евровизия" за първи път през 1974 година. Това е една от легендарните победи в историята на конкурса, защото принадлежи на АББА. Групата заема първото място тогава с песента "Waterloo". Следващите големи успехи за страната са през 1984, 1991 и 1999-та.


13 години след последната си победа Швеция отново е на върха благодарение на младата Лорийн, която всъщност е от марокански произход. Минути след като разбра, че е номер 1 в "Евровизия" тя каза: "Обичам ви всички. Благодаря ви, че ми повярвахте. Нямаше да успея без вас. Обичам ви наистина. Тази награда не е само моя, тя е обща. Това е нашата награда".


Сърбия, Азербайджан и Албания са държавите, които допълват ТОП 5 в "Евровизия". Третото място за сърбите извоюва един от най-добрите музиканти в западната ни съседка Желко Йоксимович, който, като изпълнител участва в конкурса и през 2004 година. В дъното на класацията са Унгария (24 място), Великобритания (25-то) и Норвегия (26-то). Обединеното кралство се представяше тази година от легендарния 76-годишен певец Енгълбърт Хъмпърдинг.


И този път, вече по дългогодишна традиция, зрителите на конкурса гласуваха основно на регионален принцип, а не на базата на музикалните си предпочитания. Страните от бившия Съветски съюз се подкрепяха една друга, както и скандинавските държави. Същото правиха и балканските участници в състезанието. Албания даде 12 точки на Гърция, а самата тя получи толкова от Македония. Сърбия пък беше поощрена с максималния брой точки от Черна гора. Организаторите на "Евровизия" отдавна търсят начин да прекратят тази практика, но засега успешна формула не е намерена.


Как гласува България? Максималните 12 точки българите дадоха на Сърбия. Азербайджан взе от нас 10 точки, а на страната-победител в "Евровизия" Швеция присъдихме 8. Турция получи от България 7 точки, Русия - 6, 5 за Литва, 4 за Албания, 3 за Испания, 2 за Македония. С най-малко точки, само с 1, подкрепихме гърците.


Организаторите на "Евровизия" късно през нощта публикуваха и резултатите от гласуването от втория полуфинал на конкурса, на който участва и Софи Маринова. Според тях тя е била само на една крачка от класиране за финала. От общо 18 песни, които бяха представени вечерта на 24 май, нашата "Love unlimited" е заела 11-то място с 45 точки. Според регламента обаче само първите десет продължават напред. Любопитна подробност е, че същият брой точки е събрал и участникът от Норвегия в състезанието, който обаче е на десето място. Гласувалите за него държави са с една повече от тези, дали вота си за нас, което е било решаващо при определянето на финалистите.


На 24 май Софи Маринова е получила най-много точки от Турция - 10. Представянето й в Баку с по 6 точки са подкрепили Македония, Норвегия и Португалия. 5 имаме от Великобритания. По 3 точки сме събрали от Босна и Херцеговина и Франция. Германия, Малта и Сърбия са ни дали по 2 точки.


57-то издание на "Евровизия" беше в Азербайджан, защото миналата година страната спечели конкурса с песента "Running Scared" на дуета Ел и Ники. Богатата на петрол държава вложи десетки милиони евро в организацията на музикалното събитие. За нуждите му в Баку беше построена впечатляваща Кристална зала, в която то се проведе. Десетки хиляди души влязоха в нея, за да наблюдават състезанието. Други повече от 120 милиона следиха финала му пред малкия екран. Така "Евровизия" се превръща в едно от значимите телевизионни събития.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни